Stevandić o Izbornom zakonu: Mislim da ćemo pronaći dogovor, važan je kompromis

Vijesti 06. jul 202118:24 > 19:23 2 komentara
Nenad Stevandić (N1)

Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske, je u emisiji N1 govorio je o jučerašnjem sastanku članova Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona BiH sa Matthewom Palmerom i Angelinom Eichhorst, ali i mogućim rješenjima, općim izborima naredne godine i stabilnosti vladajuće koalicije u RS-u.

Stevandić kao jedan od članova Interresorne radne grupe naglasio je da je jučerašnji sastanak imao dvije dobre stvari. Prva je, kako kaže, to dad kolege iz međunarodne zajednice Palmer i Eichhorst tačno vide na koji način razmišljaju članovi Interresorne grupe.

“Imali su neke bilaterale, odnosno, zajedničke sastanke sa kolegama iz opozicije i pozicije, a s druge strane, i mi smo imali priliku čuti šta oni misle. Dakle, oni se nisu nametali kao neko ko želi naređivati nego su apelovali na našu odgovornost. Ja sam na početku govorio da je najbolje na svijetu da vidimo ko šta može prihvatiti. Naprimjer, potpuno sam siguran da, što se tiče tehničkih detalja, možemo se usaglasiti. Iz Republike Srpske se prihvata da se ima onaj otisak prsta na videočitaču da se ne bi moglo dva puta glasati. Isto tako prihvata se da bude kamera na mjestu gdje se broje glasovi”, naveo je Stevandić.

Suštinske stvari koje mijenjaju Izborni zakon

Međutim, osim tehničkih, naveo je i suštinske stvari koje će uzrokovati promjenu Izbornog zakona ili promjenu Ustava.

“U BiH postoje već asimetrična rješenja i tako da mislim da je sada potpuno besmisleno reći da nećemo nova asimetrična, a ako ih ne budemo uveli, ostat će ova asimetrična. Bitno je naći rješenja da li su simetrična ili asimetrična manje je važno. Bilo je i prijedloga koji su nevjerovatno rogobatni pa je tako od CIK-a došao prijedlog da se Dom naroda konstituiše isto kao i Dom Parlamentarne skupštine što je nelogično jer su to različiti domovi i imaju različite sisteme izbora i različitu vrstu predstavljanja”, naglasio je Stevandić.

Dalje je naveo da se takve stvari ne mogu izjednačiti te da bi se dovelo do toga da sa 15 članova Doma naroda se brojka popne na 42.

“To je ogroman broj ljudi, to su desetine ili možda 20 i više miliona u izbornom procesu za plate novih zastupnika u Domu naroda što smatram da je nepotrebno i nikada ne bih pristao na takvo nešto jer smatram da nas i ovako ima previše. Međutim, bitno je da smo svi ušli u taj neki meritum, svi znamo dosta stvari vezano za izborni proces i mislim da je velika prilika da se dogovorimo iz prostog razloga jer naše kolege koji su došli iz State Departmenta i Evropske unije se nisu postavile zapovjednički. Osnovna poruka bi bila da se možemo dogovoriti i da stvari nisu nerješive”, naglasio je.

Interresorna grupa se ne smije koristiti u lične svrhe

Ipak je istakao da niko Interresornu radnu grupu ne smije koristiti kao poligon za svoj politički marketing.

“Za predstavljanje svojih ciljeva ili da ucijeni ili progura one stvari koje je on zamislio. Sve je stvar kompromisa kao što je i BiH stvar kompromisa. Ono što se slože tri naroda i što se slože dva entiteta lako ćemo izglasati. Mislim da samo trebamo vidjeti u čemu se to slažemo, a one stvari s kojima se ne slažemo probamo modulisati ili će ostati otvorene i izglasat ćemo samo one sa kojima se slažemo. Izmijenit ćemo zakon u onome iu čemu se slažemo, a u čemu se ne slažemo, nećemo. U svakom slučaju će biti neko poboljšanje”, kazao je Stevandić.

Mišljenja je da je ova Interresorna radna grupa u odnosu na ranije formirane ipak nešto uradila.

“Postoji mnogo prijedloga, više mogućnosti. Osnovno je da mi u mjesec možemo vidjeti sa čime se slažemo i pretresti svaki član zakona, donijeti novi ili izmijeniti postojeći. U svakom slučaju svi se zalažemo za poštenije izbore, a ukoliko neko bude koristio Interresornu radnu grupu da šalje poruke da su ovi koji pobjeđuju lopovi, a ovi koji izgube pokradeni i ako je samo to svrha onda će propasti posao. Hajde da vidimo šta je kompromis i meritum dosta kolega iz opozicije kritikuju, a nisu donijeli nijedan suštinski prijedlog koji bi rezultirao kompromisom”, naveo je.

Zajedništvo je važno

Stevandić je govorio i o zajedništvu i bliskim stavovima vladajućih i opozicionih stranaka u RS-u naglašavajući da će se na nivou BiH odlučivati o stvarima vezanim za Izborni zakon o kojima ne bude dogovora u ovom bh. entitetu.

“Mislim da je dogovor moguć samo ne smije niko da ide sa maksimalističkim zahtjevima i mislim da treba biti otvoren proces da se niko ne sastaje po kuloarima. Ja se zalažem za to i mislim da samo otvorenost vodi ka dogovoru”, naglasio je.

Možemo napraviti bolji zakon

Komentarisao je i navode lidera SNSD-a Milorada Dodika da jedna osoba treba obavljati funkcije i entitetskog predsjednika i člana Predsjedništva BiH iz RS-a.

“To je politička izjava s jedne i isto tako političko negodovanje opozicije s druge strane. To su stvari koje se ne mogu rješavati bez konsnzusa unutar RS-a i dvotrećinske većine. Dakle, o tome se možemo dogovoriti samo zajedno”, rekao je Stevandić.

Pitali smo da li je ključ dogovora oko Izbornog zakona u rukama SDA i HDZ-a?

“Sve je u rukama zastupnika iz RS-a i BiH, ali isto tako moramo pozivati na kompromis unutar stranaka i između entiteta i Parlamentu BiH. Možemo sigurno napraviti bolji zakon od ovog postojećeg”, poručio je Stevandić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare