Stevandić o “traženju podataka o Špirićevoj korupciji”: Cilj nanošenje štete RS

Vijesti 04. feb 202116:29 > 16:34 0 komentara
N1

Šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić smatra da je izglasavanje u Parlamentu BiH da se od SAD zatraže podaci "da je Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od nje" najdirektniji način da se "dezavuišu vlastite institucije i pravosuđe, ali i nanese šteta Republici Srpskoj".

Stevandić je pojasnio da svako, ako postoji sumnja, po službenoj dužnosti može tražiti podatke za bilo koga, ali ukoliko je nema, onda se na osnovu odluke drugih država želi okriviti neko ko nema nikakvu sudsku presudu ili postupak.

“Ovdje nemamo sudske postupke koji su u toku, ali imamo sudski postupak protiv direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ i u tom slučaju neće da se postupa, a postupali bi tamo gdje ga nema. To je taj paradoks BiH”, rekao je Stevandić Srni.

Prema njegovim riječima, “ovdje je sve odavno izgubilo smisao jer, niti ima decidnog poštovanja zakonskih normi, niti ima političkih dogovora koji se poštuju”.

Komentarišući činjenicu da se na američkoj “crnoj listi” nalazi više od 100 imena i nekoliko organizacija, a da se podaci traže samo za Špirića, Stevandić je rekao da je očito riječ “o zloj namjeri”.

“Sve što može nanijeti štetu Republici Srpskoj ima prioritet. O kome se radi, da li je to Špirić, ranije Dragan Čavić ili neko drugi ko je bio predsjednik Republike Srpske potpuno je nebitno”, istakao je Stevandić.

Inicijativu za provjeru predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikole Špirića u SAD podnijeli su poslanici Naše stranke Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković Lepić i Damir Arnaut.

Oni traže da se Ministarstvu pravde i Ministarstvu spoljnih poslova u Savjetu ministara naloži da u roku od 10 dana od dana usvajanja ove inicijative započnu proceduru traženja, diplomatskim i drugim prikladnim kanalima, informacija i dokumentacije od nadležnih tijela SAD da je Nikola Špirić “bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od nje, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tokom svoga mandata kao člana Predstavničkog doma parlamenta BiH”.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!