Stevandić: Obraćanje Alkalaja UN-u je pokušaj izazivanja sukoba u BiH

Vijesti 09. jun 202113:54 6 komentara
Nenad Stevandić
Nenad Stevandić (N1)

Nenad Stevandić, predsjednik Kluba Srba u Predstavničkom domu Parlamenta BiH izjavio je da je obraćanje ambasadora i stalnog predstavnika BiH pri UN Svena Alkalaja, bez saglasnosti Predsjedništva BiH, pokušaj izazivanja sukoba i nestabilnosti u BiH.

“Jedina namjera jeste da se provocira Republika Srpska i izazivaju sukobi. Zato je veoma važno što Republika Srpska ima snagu i institucije da odlučuje o svojoj sudbini”, rekao je Stevandić Srni.

Stvenadić je istakao da je obraćanje Vijeću sigurnosti UN-a “srpskih političara primjer čvrste volje, digniteta i kulture izražavanja”.

Alkalaj se sinoć obratio Vijeću signurnosti UN-a. Saglasnost su mu dali članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko komšić, dok je predsjedavajući Milorad Dodik odbio potpisati.

Članice UN-a raspravljale su o ulozi Haškog suda, a nekoliko predstavnika kritikovalo je i Srbiju zbog “čuvanja osuđenika”. Obratio se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je kritikovao i Svena Alkalaja kazavši kako ne zna ko je i on i da nema saglasnost za obraćanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare