Stevanović: Evropa nije naučila lekciju iz Sarajeva

Vijesti 06. apr 202209:07 > 12:14 3 komentara
N1

Na današnji dan 6. aprila 1945. godine Sarajevo je oslobođeno od fašističkog okupatora. Partizanska 16. muslimanska brigada je preko Vratnika kroz Višegradsku kapiju ušla u Sarajevo. Grad Sarajevo će i danas imati niz manifestacija u obilježavanju ovog datuma.

Dragan Stevanović, dopredsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva, ovaj datum doživljava emotivno.

“To je jedan univerzalni simbol antifašističke tradicije. Partizanska muslimanska brigada je preko Vratnika ušla u Sarajevo. Današnji datum je simbol antifašističkog otpora, humanog djelovanja stanovnika ovog grada. Nisu samo komunisti učestvovali u oslobađanju, već građani Sarajeva i čestiti domaćini, zanatlije… Svi narodi i narodnosti.  Ista ta mladost se opirala fašističkom divljanju 1992. koje je terorisalo ovaj grad. Šesti april je simbol otpora grada”, rekao je Stevnović.

Dan kada je Sarajevo oslobođeno od fašizma će se i prigodno obilježiti na značajnim lokacijama u gradu.

“To je protokol koji je tradicionalan. Polaganje cvijeća antifašistima iz Drugog rata i ovog našeg rata, ubijenim policajcima, šehidima, prvom predsjedniku Predsjedništva RBiH, Vraca , groblja Koševo, zatim Jevrejsko groblje, Kazani. Posebna svečanost planirana je za u 13 sati. Otvaranje bnovljenja Bistričke stanice sa postavkom Valter brani Sarajevo. U 17 sati svečana sjednica Gradskog vijeća, dodjela šestoaprilskih nagrada, nakon toga koncert ispred Vijećnice, nastupa Divanhana, pa Dom mladih i Crvena jabuka.”, najavio je.

Stevanović kaže da se Sarajevo i nakon 30 godina nije u potpunosti oslobodilo retrogradnih i fašističkih politika.

“Kontinuirani rat protiv fašizma vodimo svih 30 godina. Nema oružja i granata, ali se vodi politička borba. Političke snage koje su počele sukobe, nisu prestale sa svojim fašističkim politikama. Progresivna ljevica politički i diplomatski djeluje i razgovara, ali se mora biti odlučniji protiv fašizma.”, kazao je Stevanović i dodao: “Te retogradne politike drže građane kao taoce. Pljačkaju, kradu i otimaju. Narod zbog tih politika živi mnogo lošije nego što bi trebao.”

Istakao je da obilježavanje 30 godina od početka opsade Sarajeva i možda nije bilo na nivou 20-te godišnjice, ali da za to postoji i objktivan razlog.

“Dominira sukob u Ukrajini. Evropa nije naučila lekciju iz Sarajeva. Zapad ih gura u sukob i “ko fol” brani. Poštujući užase žrtava i stradanje civila. Nadam se da neće patiti dugo kao mi”, zaključio je Stevanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare