Stevanović o Kazanima: Kriminalci odmetnuti od ARBiH su ubijali i druge građane

Vijesti 26. okt 202110:05 > 10:56 0 komentara

Dopredsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva Dragan Stevanović gostovao je na N1 gdje je komentarišući godišnjicu zločina na Kazanima te izgradnji spomen-obilježja na tom mjestu kazao kako bi "skinuo kapu" ukoliko bi se u Prijedoru izgradio spomenik ubijenim žrtvama, bez ikakvih konotacija ko je te zločine uradio.

Govoreći o tome zašto još nema obilježja za žrtve stradale na Kazanima kazao je da je još uvijek previše aktera koji se stide svojom ulogom u svim dešavanjima koja su bila u Sarajevu.

Pod floskulom zaštite ugleda i časti Armije Republike Bosne i Hercegovine štite sebe i svoje ružne doprinose svemu tome. Mislim da drugog odgovora ne može biti. I jedna mala opaska s kojom se ne slažem – danas je godišnjica ubistva jednog od zločinaca koji su odgovorni za Kazane i mislim da nije primjereno obilježavati to na datum smrti zločinca“, istakao je Stevanović.

Naglasio je i kako je izgradnja spomenika žrtvama na Kazanima civilizacijski čin od kojeg ne može pobjeći bilo koja uprava Grada Sarajeva.

“Spomenik na Kazanima civilizacijski čin”

Radi se o jednostavnoj činjenici da su njeni sugrađani stradali kao civilne žrtve zbog agresije, opsade i uništavanja Sarajeva. Sasvim je nebitno da li je neko stradao od četničke granate, snajpera ili od zločinca koji je terorizirao koristeći tu situaciju svoje sugrađane unutar grada, bar što se mene tiče. Zašto 30 godina samo pričamo? Zato što se jedan civilizacijski čin pretvorio se u političke igre i sakupljanja jeftinijih političkih poena, a koristi se i kao nastavak retorike koja je bila i prije agresije na RBiH, pod firmom svi smo isti svi su činili zločine i tužno je da oni koji jesu bili drugačiji, to ne shvataju i tu svoju stvarnu prednost ne iskoriste u obračunu s onima koji kažu svi smo isti, braneći da se napiše što je sudska činjenica“, rekao je za N1 Stevanović.

Rekao je i da je siguran da će odluka o izgradnji spomen-obilježja biti donesena, ali da još nije siguran u kojem obliku. Dodao je i da je vrijeme da se odluka donese.

“Nijednog od ubijenih sugrađana ne smijemo zaboraviti”

Ono što mene kao čovjeka više brine i gdje imam neku moralnu dilemu nije kakav će tekst u konačnici biti na spomen-obilježju, jer kakav god bude, bit će predmet sakupljanja jeftinih političkih poena i na jednoj i na drugoj strani, ali je moralna dilema da zaboravimo na one koji su stradali. Ovaj proces ne smatram završenim, jer imamo 17 imena koji su direktno ekshumirani. Imamo i jednu NN osobu, ali ima sudskih, medicinskih i drugih dokaza koji pokazuju da je na tom lokalitetu ubijeno između 24, 27 pa čak i oko Kazana, do nekih 40 ljudi. Nijednog od tih ljudi, građana grada Sarajeva, ne smijemo u konačnici zaboraviti. Zbog toga insitiram da jasno kažemo i zaključimo da to nije kraj naše obaveze prema našim ubijenim sugrađanima“, naglasio je Stevanović.

Komentarišući izjave iz Republike Srpske o izgradnji ovoga spomenika te jednoj od izjava da tekst na spomeniku treba biti napisan ćirilicom, Stevanović kaže kako on jeste Srbin i da ne piše ćirilicom, te da te floskule koje doalze iz Istočnog Sarajeva i RS su zaista floskule, odnosno da su tu ubijani isključivo Srbi, a da jedan od ubijenih je i Šeta, stanovnik Rogatice. Takođe, dodaje kako među ubijenim ima i Hrvata i Ukrajinaca.

“Kriminalci odmetnuti od Armije RBiH su ubijali i druge građane”

Jeste dominantno su i većinski su ubijeni i građani sprske nacionalnosti, ali kriminalci odmetnuti od Armije RBiH su ubijali i druge građane. Na još dva mjesta su ekshumirani posmrtni ostaci i mislim da se i ta mjesta trebaju obilježiti. Dakle trebala bi biti dva spomenika – pripadnicima Armije RBiH i drugi civilnim žrtavama, odnosno svim koji su stradali na bilo koji način i onih koji se smatraju nestalim. Nadam se da će to biti u centru grada i da ćemo o tome vrlo brzo razgovarati“, istakao je.

Naveo je i kako je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Krić razgovarala sa porodicama žrtava, ne Srba kako je kazao, nego žrtava i jednih i drugih i trećih, koje je mogla da kontaktira. Rekao je kako je neke sugestije uvažila a neke nije.

Neka gradonačelnik Prijedora podigne spomenik svojim sugrađanima koji su nevini stradali, bez ikakvih konotacija ko je te zločine uradio, ja ću im skinuti kapu. Ja kao pojedinac čvrsto stojim na stanovištu da je amandman naše stranke prihvatljiv amandman koji definiše ono što je sud presudio i ni na kakav način ne udara na obraz i čast Armije RBiH niti pripadnika časne Desete brdske brigade koji su gladovali u rovovima dok je odmentnuta grupa banalila po Sarajevu i terorisala i civile i pripadnike te Armije“, naglasio  je Stevanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!