“Stiče se dojam da smo dalje od Evrope, a bliže fašističkim idejama”

Vijesti 09. maj 202210:23 > 12:57
N1/F.Z.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić su povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope položili cvijeće na spomen - obilježju "Vječna vatra".

“Nažalost, na današnji dan kada je Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, stiče se dojam da u BiH nikada nismo bili dalje od Evrope, a nikad abliže nekim fašističkim idejama. Siguran sam da građani BiH pripadaju evropskim vrijednostima, kulturološki i geografski, pripadaju Evropi i antifašiastičkim vrijednostima. Retrogradne politike pokušavaju da ožive fašizam i da je EU nešto što nam ne treba. Siguran sam da će evropski put BiH i antifašističke vrijednosti koje baštine građani BiH ipak pobijediti”, rekao je Dunović.

Ovog velikog datuma se nije dovoljno sjećati samo jednom godišnje, posebno danas kada su retrogradne politike prijetnja BiH.

“Naravno da nije dovoljno jednom godišnje da se sjećamo, to trebamo da živimo. Antifašizam je način života i vrijednosti koje treba da njegujemo i prenosimo generacijama“, kazao je Dunović.

N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je čestitala dan Pobjede nad fašizmom i istakla je da treba njegovati tradiciju antifašizma.

“Mir, sloboda, stabilnost je nešto za šta se trebamo kontinuirano boriti. Brinuti se o našoj antifašističkoj tradiciji se trebamo brinuti kao o djetetu. Trebamo znati za šta su se naši preci borili i ukazivati na prijetnje. Grad Sarajevo ima potrebu da vodi računa o našim antifašističkim spomenicima i onima koji su zapušteni. Onoliko koliko vodimo računa o našoj historiju takva će nam biti budućnost“, kazala je gradonačelnica.

“Gledamo šta se dešava u Ukrajini i vidimo šta je fašizam.” Nakon “Vječne vatre”, delegacija će položiti cvijeće na spomen-parku “Vraca”. Polaganju cvijeća prisustvovao je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je jutros uputio čestitku povodom Dana pobjede.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad