Stigmatizacija izliječenih ovisnika: “Odmah su mu dali otkaz…”

Vijesti 23. jun 202219:16 0 komentara
N1

U Centru za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama u Smolućoj kod Lukavca danas je obilježen Međunarodni dan brobe protiv zloupotrebe opojnih droga. Centar je jedinstven i otvoren za sve kojima pomoć treba.

Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama osnovan je 2004. godine i stotine osoba u njemu su našle spas.

“Ja sam ovdje već 11 mjeseci i mislim da mi je dosta pomogla ova terapija i napredovao sam u svakom smislu i to primjećujem kroz razgovore i svoje ponašanje da sam se dosta pomaknuo”, govori nam korisnik centra.

Mnogo pozitivnih primjera

Korisnici dnevno prolaze kroz četiri terapije, odnosno, radno okupacionu, psihološku, duhovnu i terapiju slobodnih aktivnosti.

“Mi svjedočimo da se ova bolest može promijeniti. Imamo dosta pozitivnih primjera. Imamo, dakle, dobrih priča nakon izlaska iz Centra. Mnogi su našli posao, osnovali porodicu, postali uspješni u biznisu i tako. Mi svjedočimo ovim radom i iskustvom od 18 godina, da rezultati mogu doći, odnosno, da se bolest ovisnosti može pobijediti”, pojašnjava za N1 direktor centra Mevludin Joldić.

Društvo mora shvatiti da ovisnicama treba spas u fazi kada ne mogu sami sebi pomoći, smatraju doktori.

“Vrlo je važno da znamo kada te ljude dovedemo do toga da oni hoće da se liječe, kada ih izvučemo iz krize, kada ih detoksiciramo i da ih dovedemo u fazu da ih vraćamo u normalan život, tada je potrebna rehabilitacija”, objasnio je neuropsihijatar sa UKC-a Tuzla Mevludin Hasanović.

Stigmatizacija kao problem

Poseban problem je povratak ovisnika u normalne tokove života i stigmatizacija koja ih prati, a to pokazuje primjer jednog bivšeg korisnika.

“On se zaposlio i pitali su me šta da kažu poslodavcu. Rekao sam mu da kaže da je imao taj problem ali ga prevazišao. Oni su odmah njemu dali otkaz. To nije u redu”, naglašava doktor Hasanović.

Prošle godine u Centru su boravila 44 korisnika od čega 21 iz Tuzlanskog kantona. Da bi ih što manje bilo, Uprava policije i MUP TK počinju kampanju pod nazivom ” Zajedno spriječimo zloupotrebu opojnih droga”.

Posljedice su strašne, poručuju oni koji znaju.

“Najbolje da to nikada ne probaju. Ako osjete volju ili ako se to u društvu koristi, da se makne od tog društva. Da traže razgovor i pomoć jer kada jedno krenu u to, teško je izaći”, izričito poručuje korisnik centra za N1.

Nedavno je Centar nabavio uređaj Neurofeedback koji omogućava novu metodu liječenja ovisnika za koju stručnjaci tvrde da je veoma uspješna.

Za proteklih 18 godina u ovom centru je boravilo oko 500 osoba. Trenutno je u njemu 14 korisnika koji pokušavaju promijeniti svoj život.

Više u priči Nataše Tadić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!