Stisak ruke dva ministra, niz sporazuma i jedan zahtjev

Vijesti 27. jul 202118:07 1 komentar

Nekoliko minuta za nekoliko sporazuma danas su potpisivali ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin. Prekogranična saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala, zajednički granični prijelaz na novom mostu imeđu Ljobivije i Bratunca, zajednička postupanje u migrantskoj krizi. Ali, Vulin je imao i još jedan zahtjev. Kako kaže, ko je pokušao da ubije tadašnjeg premijera, a sada predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici 2015.

Niz dokumenata potpisuju dva ministra. Od važnosti kažu za građane obje zemlje. Uz stisak ruke, prekogranična saradnja prioritet. Most kod Bratunca, popularno nazvan Bratoljub, imaće samo jednu kontrolnu tačku. To će olakšati prelaske.

“Bez obzira kog ste pasoša nosilac, bez obzira da li dolazite iz Novog Sada ili Sarajeva. ovo je od velike koristi za svakoga od nas. Nemojmo zaboraviti, mi u planu imamo autoput koji hoćemo da gradimo, a ovo je deo tog autoputa”, rekao je Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Vulin: Ko je pokušao sa ubije Vučića?

No Vulina je interesovalo i dokle se stiglo sa istragom vezanom za 11. jul 2015. Napad u u Potočarima 2015. na Aleksandra Vučića, prvi policajac Srbije okrakterisao je kao pokušaj ubistva. Zatražio informaciju više:

“Ja sam tražio i podršku i pomoć, ali i informacije kada je u pitanju pokušaj ubistvo predsjednika Vučića, u Srebrenici pre šest godina. Da vidimo dokle se stiglo i da vidimo šta zajedno možemo da uradimo da se istina nađe. Ništa drugo, mene interesuje samo istina.”

VEZANE VIJESTI

“Ne ulazeći u sve špekulacije koje su vezane za taj slučaj, ja sam prepustio prostor direktoru SIPA-e koja od učesnika sastanaka jedina ima tu neku ulogu u toj istrazi i on je upoznao i ministra i njegove saradnike da je slučaj aktivan”, odgovorio mu je Selmo Cikotić, ministar bezbjednosti BiH.

No, organizovani kriminal je nešto sa čim se obojica slažu. Na obje je strane i dobro sarađuju.

Za kriminalce granice ne postoje

“Mislim da smo postigli jedno razumjevanje uz učešće velikog broja kompetentnih saradnika, odnosno direktora Agencija, odnosno nosioca odgovornosti. I ja mislim da ćemo u tom pogledu imati razloga da se u danima koji su pred nama nadamo boljoj saradnji, a vrijeme će pokazati koliko su naša nadanja opravdana”, riječi su Selme Cikotića.

“Znate, kriminalci u Boga ne veruju. Oni nemaju ni nacionalnih ni verskih predrasuda. Oni su veoma otvoreni jedni prema drugima. Za njih ne postoje granice ni podele. Pa kada je već tako, protiv njih moramo da se borimo na isti način”, istakao je Vulin.

Ono što je bila i jedna od ključnih tema sastanka, jeste i migrantska kriza, gdje su obojica ministara konstatovali da ni BiH ni Srbija neće biti, kako kažu parking za migrante. Stoga će pojačati granice prije svega ovdje na Drini, kako bi spriječili dalji ulazak migranata u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare