Stižu vakcine protiv sezonske gripe u RS

Vijesti 05. nov 202111:08 0 komentara
N1

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske saopštili su da danas stižu vakcine protiv sezonske gripe, a radi se o četvorovalentnoj vakcini koja se koristila i prošle godine. Međutim, u odnosu na prošlu godinu, ove godine je nabavljena veća količina, kaže dr Jela Aćimović.

Danas stiže 10 hiljada doza, dok će drugi dio biti nabavljen 10. novembra. Pet hiljada doza biće raspoređeno za građane koji nemaju mogućnosti da je plate, budući da vakcina košta 28 KM. Od ponedjeljka ce biti usmjerena prema zdravstvenim ustanovama.

Vakcinacija u Institutu za stanovništvo će početi u srijedu, a u ponedjeljak i utorak će biti odvojen izlazak na teren u firmama koje su pokazale potrebu za vakcinacijom. Kategorije koje imaju pravo na besplatne doze su pacijenti sa hroničnim oboljenjima, koji se nalaze na hemodijalizi, kojima je izvršena transplantacija bubrega, pacijenti koji imaju oboljenja uzrokovana šećernom bolešću, kardiovaskularnim oboljenjima pacijenti zaraženi AIDS-om, te osobe s posebnim potrebama.

Dr Nina Rodić Vukmir iz Instituta kaže da još nema potvrđenih slučajeva sezonske gripe, ali da očekuju, jer virus cirkuliše još od avgusta. Pojašnjava da sezona gripe počinje krajem novembra, početkom decembra, a završava, otprilike, u 20. nedjelji naredne godine.

Iz Instituta pozivaju stanovništvo da se vakcinišu u što većem broju i tako spriječe širenje virusa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!