Stoltenberg i Džaferović: Naš politički dijalog i saradnja su važniji nego ikad

Vijesti 25. maj 202215:09 > 15:27 3 komentara
N1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se u srijedu u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Stoltenberg je rekao da NATO čvrsto podržava mir i stabilnost u BiH i širom Zapadnog Balkana.

Saradnja sa EU

“Naš politički dijalog i saradnja su važniji nego ikad, zbog rata u Ukrajini. NATO će učiniti više da stoji uz naše partnere kako bismo produbili saradnju sa BiH, to bi moglo uključiti novi paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta, i jačanje naših saradnja u pogledu lakog i malog naoružanja, u borbi protiv upravljanju terorizma i sajber sigurnost”, rekao je.

U sjedištu u Sarajevu, dodao je, povećali su broj osoblja i finansijske resurse, a podržavaju i ekspertne timove za borbu protiv dezinformacija.

“Intenziviranje naše političke i praktične podrške može pomoći u izgradnji otpornosti i spriječiti eventualno buduću agresiju. Svaka buduća pomoć bi bila prilagođena i zasnovana na potražnji i u potpunosti koordinirana sa BiH. Razgovarali smo u NATO-voj ulozi i operaciji Althee. Naša saradnja sa EU ostaje ključna u tom pogledu. Nastavljamo podržavati ovu važnu operaciju EU“, rekao je Stoltenberg, i poručio:

“Pozivam sve snage da zaustave retoriku podjele i krenu ka pomirenju.”

Milanović zabrinut

Novinar N1 Esmir Milavić, pitao je Stoltenberga o razgovoru koji je jučer obavio sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem.

“Bio je to konstruktivan razgovor. On je izrazio zabrinutost posebno za situaciju u BiH. Razgovarali smo o članstvu Finske i Švedske. Reći ću samo da ćemo pronaći rješenje i da će Finska i Švedska postati članice saveza. Svi se saveznici slažu da su vrata NATO-a otvorena. One su razvijene zemlje i ispunjavaju uslove NATO-a”, istaknuo je Stoltenberg.

Planiran je i sastanak Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), koje čine stalni predstavnici svih država članica NATO saveza, na kojem će se obratiti predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare