Stoltenberg pisao Turković: NATO razvija set mjera posebno skrojenih za BiH

Vijesti 13. aug 202210:19 > 10:23 7 komentara
Facebook

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, odgovorio je Biseri Turković, zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrici vanjskih poslova BiH na pismo u kojem ga je upoznala sa izazovima sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava u vezi sa aktuelnim dešavanjima u Evropi i regionu.

“Uvjeravam vas da Sjevernoatlanski savez (NATO) snažno podržava euroatlanski put Bosne i Hercegovine. Alijansa će nastaviti sarađivati sa vašom državom i drugim međunarodnim partnerima da sačuvamo stabilnosti i promoviramo reforme u Bosni i Hercegovini”, navodi se u pismu.

Dalje navodi da je ruska agresija na Ukrajinu fundamentalno podriva evropsku sigurnost. Zato je, dodaje, NATO spreman nastaviti podržavati partnere koji mogu biti izloženi malignom utjecaju i pritisku, kako bi ojačao njihovu otpornost.

“Kao što znate, NATO razvija set mjera, posebno skrojenih za Bosnu i Hercegovinu, u skladu sa vašim potrebama“, naveo je generalni sekretar NATO.

Stabilnost Zapadnog Balkana, kako je između ostalog navedeno u pismu, je dugoročni strateški cilj Alijanse kojemu ostaje do kraja predana. On je izrazio zabrinutost zbog separatističke retorike i aktivnosti koje prijete da naruše uspjeh Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Naveo je kako NATO snažno i nedvosmisleno podržava suverenintet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine te funkcionalnost institucija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare