Stomatolog pokrenuo akciju – najugroženijim jedan topao obrok dnevno

Vijesti 31. dec 202007:14 0 komentara

Novu godinu Bosna i Hercegovina dočekuje sa, čini se, rekordnim brojem korisnika javnih kuhinja. U mjestima gdje ne postoje javne kuhinje, potreba za njima je sve veća, zbog čega se pojedinci sami organizuju. Jedno takvo je Istočno Sarajevo, u kome bi se 10. januara trebali isporučiti prvi besplatni obroci za najsiromašnije.

Ovu 2020. ispraćaju u redu ispred javne kuhinje. U Banjaluci se oko 500 hrani u ovoj kuhinji. Nije lako, po kiši i na snijegu čekati topao obrok.

“Sad sam obolila, operisana dva puta, kičmu operisala, insulin sama dajem, tablete pijem, moram doći ovdje, nema mi druge”,

“Svaki dan dolazim, i zadovoljna sam sa obrocima”, samo su neki od komentara korisnika.

Još će biti bolji za vrijeme praznika, jer je tada više humanih, kažu javnoj kuhinji Mozaik prijateljstva.

“Na meniju će biti između 1.500 i 2.000 sarmi, mesa ribe i svega, tako da očekujemo veliki broj ljudi”, ističe Miroslav Šubašić, UG Mozaik prijateljstva.

U sarajevskoj javnoj kuhinji, pored obroka, danas podjela mesa i krompira. Jedu dobro, kažu, kada imaju, a ne kada su praznici.

Pročitajte još

“Dobila sam pile, vreću krompira, makarone, dva hljeba. To je dovoljna pomoć, pogotovo za nas koji nemaju nikakva primanja. Prije dva mjesca sam izgubila kćerku sa posebnim potrebama od čije invalidnine sam živjela”, navodi korisnica javne kuhinje.

Teške su sudbine brojnih korisnika ove kuhinje, kaže Zilha Šeta, poznatija kao tetka Zilha. Apeluje na humanost, prema njima, ali i prema migrantima. Želja joj je da niti jedan ne bude gladan.

“One njihove bose nogice. Kažu lopovi, ovakvi, onakvi, ko bi pobjegao od vruće pogače, zar bih ja ustala od lijepa topla ručka. Ali kada bi svi dali od sebe, evo i mi, kuhinje, odvojićemo postotak, pa ću ja u Bradinu odvesti hranu, subotom da se kuhari njihovi odmore, ili napraviti lounch pakete da se uvežemo. Ja pokušavam da se uvežem, i zadnja informacija je da će mi moja ministrica doći u srijedu, i da sačekam”, poručuje upravnica Narodne kuhinje Stari Grad.

Gladnih ima i u mjestima u kojim nema javnih kuhinja. Jedno takvo je Istočno Sarajevo. Stomatolog Igor Lukić pokrenuo je inicijativu da se najugroženijim svakodnevno dostavlja jedan topao, kuvan obrok.

“Otprilike oko 4 KM bi koštao, od pekare Mladost smo dobili hljeb u pola cijene, dakle 4,3 KM za obrok. Mjesečni troškovi za ovo planiranih korisnika bi bili oko pet hiljada KM”, zaključuje Lukić.

Cilj mu je da prvi obrok na 39 adresa najugroženijih građana Istočnog Sarajeva stigne već 10. januara. Plan je da taj obrok dobijaju u toku četiri zimska mjeseca, a da se novac prikuplja od donacija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!