Stotine takmičara trčali Stazama Bosne Srebrene u Srebrenici

Vijesti 07. maj 202214:22 > 15:41 0 komentara
N1

Udruženje “Dečki u plavom” po drugi put je organizator utrke “Stazama Bosne Srebrene” u Srebrenici. U odnosu na prethodnu godinu, danas je organizirana i utrka za djecu “Kids Run” dužine 500 m.

Utrka na 10 km je okupila učesnike iz BiH, ali i iz regije.

“Ovo je drugo izdanje utrke Stazama Bosne Srebrene u Srebrenici, a za razliku od prošle, ove godine smo organizirali i utrku za djecu, gdje je bilo 110 učesnika. Utrka na 10 km je okupila približno isti broj učesnika kao i prošle godine. Očekivali smo veći odziv na utrku s obzirom da se održava drugi put, međutim spletom okolnosti na današnji dan se također u Mostaru organizuje jedan trail, a sutra je u Banjaluci tradicionalni Banjalučki polumaraton”, kazao je Darko Lončar, organizator utrke.

Dodao je da je očekivao veći broj učesnika iz Istočne Bosne, jer od 200 učesnika iz tog dijela BiH je samo 12.

“Mi smo se potrudili da organizujemo utrku bez korištenja sredstava Opštine Srebrenica i bilo kojeg nivoa BiH vlasti, na našim utrkama nema političkih govora, nema isticanja nacionalnih, vjerskih ili političkih simbola. Utrke organiziramo na način koji je miroljubljiv, blizak svima i bez ikakvih podjela. Nažalost, za razliku od prošle godine kada su učešće u utrci dali predsjedavajući Skupštine i načelnik Opštine, danas niko od njih nije došao na ovu utrku. Mi jesmo ovu stazu certificirali, ona je u kalendaru svjetske atletske organizacije i naši planovi su da probamo sljedeće godine sa našim partnerima AK Vlasenica dovesti prvenstvo RS na 10 kilometara te radimo u tom smjeru”, napomenuo je Lončar.

Mirsad Siručić iz Srebrenice bio je jedan od učesnika. Istakao je da je sretan zbog utrke te se zahvalio organizatorima.

“Presretan sam sto se danas organizuje drugi put utrka Stazama Bosne Srebrene i ovom prilikom bih se zahvalio Darku Lončaru i organizaciji Dečki u plavom sto su organizivali ovu trku i vratili život makar na jedan dan u Srebrenicu. Želim da poručim narodu Srebenice da se uključe kako bismo poboljšali život u Srebrenici, ne samo ovom trkom već i drugim aktivnostima”, kazao je Siručić.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Takmičari su se prije svega zabavili, al pobjednici u 10 kilometara u muškoj konkurenciji su: Uroš Gutić, Emir Hastor i Zain Šuman. Među ženama najbolje su bile Dika Hodžić, Jasmina Sinanović i Elma Isanović.

Nakon utrke učesnici su zabavili uz koncert.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!