Štrajk radnika Doma zdravlja Konjic: Bez plaća do kraja godine?

Vijesti 15. nov 202210:36 0 komentara
N1

Radnici Doma zdravlja Konjic su u štrajku od ponedjeljka. Oni nisu napustili svoja radna mjesta, ali su izrazito nezadovoljni zbog neisplaćenih plaća. U oktobru mjesecu su dobili obavijest da do kraja godine neće dobiti zarađene plaće.

U kontinuitetu se ovdje krše radnička prava i u kontinuitetu kasne dvije plate već godinama. Prošle godine je porezna uprava blokirala obje ustanove i Opću bolnicu Konjic i Dom zdravlja i to je bio povod za štrajk krajem prošle godine”, kaže Amer Kerić, predsjednik nezavisnog sindikata.

Rezultat štrajka je bio da je Opća bolnica ušla u sistem konsolidacije, ali ne i Dom zdravlja.

“Uz neka sredstva koja su bila doznačena od Vlade HNK i nekih pozajmnica od Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK za deset mjeseci je omogućena isplata sredstava za radnike i doprinose. Od 2008. obje ustanove su radile, a da se nisu uplaćivali doprinosi na plaće, a znamo svi kakve su zakonske obaveze. Pravili su sporazume sa poreskom upravom i niti jedan nije ispoštovan u obje kuće”, kaže Amer Kerić, predsjednik nezavisnog sindikata.

Od 3.10. su uposlenici DOma zdravlja Konjic dobili obavijest uz potpis direktorice, gdje se kaže da ustanova nije u mogućnosti da uplati plaće i da će ovo biti zadnja isplata do kraja godine.

“Ovo je isprovociralo uposlenike i mi smo podnjeli krivičnu prijavu protiv bivših i sadašnjih rukovodilaca ovih kuća. 27. 10. su nam kazali da neće moći doći do isplate, ali su se našla sredstva da se isplate topli obroci za juli i august. Ispaltili su plate uz pozajmnice.”

N1

Istakao je za N1 da ni Grad Konjic ne daju podršku i da će štrajk trajati dok se ne riješi status uposlenika i dok se plaće ne uplate. Isto tako, bolesnici i pacijenti će moći dobiti uslugu u Domu zdravlja.

“Potisali smo sporazum o minimalnim aktivnostima koje će se providiti, a to je zdravstvena zaštita djece, usluge onkološkim pancijentima, hroničnim bolesnicima, a sve one slučajeve hladnog programa koji neće dovesti do narušavanja zdravlja pacijenta, njima se ne pružaju usluge”, zaključio je Amer Kerić, predsjednik nezavisnog sindikata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!