Štrajk u banjalučkim vrtićima: Traže povećanje plate od 50 KM

Vijesti 20. okt 202211:13 1 komentar
N1

U banjalučkim vrtićima od jutros štrajk. U najvećoj mjeri roditelji djecu jutros nisu ni slali u vrtiće, iako su pojedini otvorili svoja vrata. Zaposleni traže ispunjenje obaveze koja proizilazi iz Kolektivnog ugovora o minimalnom povećanju plate od 50 KM.

Sindikati jutros na konferenciji za medije, poručuju da neće odustati, te da je odluku gotovo jednoglasno donijelo preko 180 članova.

“Odluku smo donijeli 12.10. i ona je stupila na snagu, kako je i najavljeno jutros u šest časova, štrajku je pristupio veliki broj članova Sindikata”, istakla je Snježana Markić Stojaković predsjednica Sindikalne organizacije JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, koja tvrdi kako je štrajk u skladu sa zakonom.

Predsjednik Sindikata nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić istakao je kako je Zakon o štrajku jasan te kako djelatnost kojoj pripadaju zaposleni koji su u štrajku ne pripada onima koji imaju minimalni proces rada.

“Imamo ljude koji rade na održavanju čistoće, kućne majstore, vaspitače svi oni su jako nezadovoljni, može osnivač i rukovodstvo misliti šta hoće, ali imamo grupaciju ljudi od 430 zaposlenih koja je jako nezadovoljna”, rekao je on ističući da će se razmotriti izjave iz Gradske uprave i rukovodstva Centra koji su govorili o nezakonitosti štrajka te da će se tražiti odgovornost onih koji su prljavo nastupili prema radnicima.

Gnjatić je odbacio navode o političkoj motivaciji radnika koji su stupili u štrajk. On tvrdi kako je Gradskoj upravi i rukovostvu ustanove poslat poziv za hitan sastanak kako bi se problem radnika riješio.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Istupe o nezakonitosti štrajka, pravnik u Savezu sindikata Goran Stanković vidi kao pritisak na radnike. Kaže, 14 godina ne postoji akt o minimalnom procesu rada koji je trebalo donijeti rukovodstvo ustanove. Štrajk je, tvrdi, zakonit i ustavno je pravo.

Na konferenciju za medije Sindikata “upali” su predstavnici Gradske uprave. Kažu, imaju drugačija tumačenja pravnika o nezakonitosti štrajka. Od radnika traže razumijevanje i da ne blokiraju grad. Odgovornost je, tvrde, na skupštinskoj većini “koju niko ne pominje”.

“Apsolutno podržavamo sve zahtjeve radnika Centra za pretškolsko, ali način na koji se ti zahtjevi plasiraju je pogrešan”, istakla je Tanja Vukomanović savjetnica za medije gradonačelnika Banjaluke, tvrdeći da je gradonačelnik početkom avgusta predložio povećanje plata za sve zaposlene u javnim preduzećima.

Novac je ističe izdvojen, ponuda o većim platama je na stolu, ali se čeka usvajanje rebalansa budžeta.

Mirna Savić Banjac savjetnica gradonačelnika Banjaluke za kulturu i socijalnu politiku istakla je kako smatra da nije korektno da se kažnjavaju roditelji i djeca te da druga strana koju predstavlja skupštinska većina nikada nije pozvana na razgovor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare