Štrajk uposlenika UIO prouzrokovao ogromne gužve na carinama (FOTO)

Vijesti 04. apr 202214:42 > 14:50 0 komentara
N1

Sindikat zaposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) organizovao je štrajk upozorenja koji će trajati svakog dana od 12 do 14 sati, sve do ispunjenja njihovih zahtjeva. Štrajk carinika iz UIO doveo je danas do ogromnih kolona na pojedinim graničnim prelazima i carinskim terminalima.

Umorni i nezadovoljni vozači kažu da ne čekaju dugo samo danas zbog štrajka, nego svaki dan.

Po nekoliko časova čekaju na carinske procedure, a nerijetko dobijaju kazne za robu koja nije isporučena na vrijeme.

Kolona nastala zbog štrajka carinika iz UIO.
N1
N1

Podsjetimo, uposlenici UIO štrajkom žele skrenuti pažnju na, kako kažu, svoj izuzetno loš položaj.

Kako je danas istakla Ana Mrnjavac, predsjednica Sindikata uposlenih u UIO, radnicima su, već trinaest godina, plate ne samo zamrznute, nego u dva navrata i smanjene, te osnovica za platu iznosi 476 KM.

Institucija ključna za fiskalnu stabilnost BiH stupa u štrajk upozorenja

“Osnovica za obračun je 2008. godine bila 535 KM, danas iznosi 476 KM, što je nedopustivo, pogotovo ako u obzir uzmemo da prihodi iz poreza rastu iz mjeseca u mjesec”, ističe predsjednica ovog sindikata, dodajući kako je ova institucija ključna za fiskalnu stabilnost države, a trpi ‘maćehinski odnos’, jer sav višak prihoda svake godine završava u kasama nižih nivoa vlasti.

Uposlenici, između ostalog, smatraju da se, zbog svoje specifičnosti, trebaju izdvojiti u poseban zakon – Zakon o plaćama i naknadama zaposlenih u UIO, i to je, ujedno, i njihov drugi zahtjev koji je Mrnjavac danas istakla.

Treći zahtjev je izjednačavanje prava svih zaposlenih u ovoj instituciji.

Mrnjavac navodi kako pravo na naknadu na odvojeni život i troškove smještaja imaju samo rukovodeći službenici i šefovi, dok se ova uredba ne odnosi na ostale zaposlene.

“Primjerice, ako se oni premještaju iz Mostara u Gradišku, od onih svojih 475 KM moraju snositi sve troškove, dok šefovi imaju naknade. To je diskriminacija i nedopustivo je, tražimo od Vijeća ministara BiH da ispravi nepravdu”, dodala je u obraćanju medijima.

Posljednji zahtjev odnosi se na donošenje kolektivnog ugovora.

Ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima u razumnom vremenu, Mrnjavac je najavila mogućnost generalnog štrajka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!