Štrajk zdravstvenih radnika ispred Vlade KS: Ostajemo dok ne pokažu odgovornost

Vijesti 12. apr 202216:32 0 komentara
F.Z./N1

Članovi Glavnog odbora i pregovaračkog tima Sindikata zdravstva Kantona Sarajevo (KS) ovlaštenog da pregovara za odredbe granskog kolektivnog ugovora započeli su danas štrajk ispred zgrade Vlade KS. Podsjećaju da na granski kolektivni ugovor čekaju već 30 mjeseci, a za cijeli proces vežu se brojne neregularnosti, tvrde oni. No, jutros je, kažu, uslijedilo nešto što ih je natjeralo na protest i organizovanje hitne press konferencije.

Kako kažu, jutros su iz Službenih novina BiH saznali da je premijer KS Edin Forto potpisao odluku kojom se odobrava Ministarstvu zdravstva KS da započnu pregovore o zaključenju kolektivnog ugovora iz djelatnosti doktora medicine i stomatologije sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije KS. Ova odluka je nezakonita, tvrde oni.

“Onda kada nije usvojen dnevni red Skupštine Kantona Sarajevo (31. marta), niko nije pričao o razlozima zbog kojih se to desilo. Obaranje dnevnog reda desilo se jer je dnevni red bio nezakonit. U njemu se našla tačka Usvajanja finanskijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja kojem je izbrisan sav dio teksta u kojem se spominje granski, kolektivni ili bilo koji kolektivni ugovor kao zakonski preduslov za obračun bruto plata radnika u zdravstvu. To isto su uradili i prošle godine”, navodi Jasmin Avdović, član Glavnog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu KS.

Dodaje kako se sada ponovo pokušava povećati plata jednoj grupi uposlenika u zdravstvu, tačnije doktorima medicine i stomatologije, te naglašava da je to nezakonito jer je grana zdravstvo, a ne djelatnost doktora i stomatologa.

“Javno ih pitam zašto takvu podjelu nisu napravili i u prosvjeti? Nije se desilo da su povećanja dali samo profesorima, nego i nastavnicima, učiteljima i ostalom neobrazovnom kadru. Zdravstvo je grana, a zakon o radu prepoznaje samo granski kolektivni ugovor i on je jedini uslov za donošenje finansijskog plana”, izričit je Avdović.

F.Z./N1

Kako kažu, oni su ovdje da poruče i Vladi KS, ali cijelom zdravstvu da je dosta nezakonitosti, te da se, sa mjesta štrajka, vjerovatno neće pomaći dok Vlada KS ‘ne pokaže da je politički osvještena i okrenuta ka poštivanju zakona’.

“Nezakonitosti moraju prestati do 19. aprila kada je zakazana nova sjednica Skupštine KS sa istim redom. Inače će se suočiti sa posljedicama”, poručuje Jasmin Avdović.

Na kraju naglašavaju i to da imaju podršku Sindikata uposlenika u zdravstvu KCUS-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!