Stranci pozvali bh. lidere da se suzdrže od poricanja i zapaljive retorike

Vijesti 23. jul 202118:52 1 komentar

Odluku Valentina Inzka, odlazećeg visokog predstavnika u BiH, mahom pozdravljaju ambasade zapadnih zemalja i međunarodne diplomate. Brisel je pozvao bh. lidere da se suzdrže od zapaljive retorike i politike poricanja.

Iako je i dalje, uz Srbiju, jedina u okruženju koja nije usvojila Rezoluciju o Srebrenici, Bosna i Hercegovina dobila je zakonski osnov za kažnjavanje negiranja genocida, što su pozdravile brojne međunarodne institucije i organizacije. Američka ambasada podsjeća kako genocid u Srebrenici nije tema za raspravu, nego činjenica.

“Čin odlazećeg visokog predstavnika pokazuje koliku važnost on pridaje ovom pitanju koje je bitno za stabilnost BiH i naglašava kontinuirani imperativ da svi u BiH treba dati svoj doprinos pomirenju. Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH početna je tačka za konkretniji razgovor i korake koje trebaju poduzeti lokalni akteri u vezi sa praktičnom provedbom”, istakli su iz Ambasade SAD-a o Odluci visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Poruka iz Brisela

Iz Brisela za N1 poručuju da su primili k znanju odluku Valentina Inzka, a poseban poziv uputili su bh. liderima.

“EU očekuje da lideri Bosne i Hercegovine djeluju suvereno i poduzmu konkretne korake i promoviraju okruženje pogodno za pomirenje kako bi se prevazišlo naslijeđe rata. EU snažno poziva sve političke lidere da se suzdrže od upotrebe zapaljive retorike i podjele i ne poduzimaju bilo kakve korake koji bi mogli potkopati perspektivu zemlje prema EU”, naveli su.

Diplomatski komenatar iz Zagreba

Slična poruka stigla je i iz Ambasade Njemačke, zemlje iz koje dolazi sljedeći visoki predstavnik.

“Poricanje ili čak veličanje ratnih zločina i genocida neprihvatljivi su i ometaju približavanje Bosne i Hercegovine EU. Svi političari u BiH pozvani su da im se aktivno suprotstave”, kazali su.

Austrijski šef diplomatije poručuje kako bi bilo bolje da je BiH sama sazrela bez intervencija OHR-a.

“Upravo je to intencija da se ta mobmbastična snaga ne koristi u BiH, ali bi BiH trebala sama morala stvoriti takve pretpostavke da joj uopće više ne treba visoki predstavnik, koji bi onda imao takve ovlasti koje sežu dosta daleko. S druge strane, žalimo da se moralo posegnuti za takvim mjerama”, mišljenja je Alexander Schallenberg, ministar vanjskih poslova Austrije.

POVEZANE VIJESTI

Iz Zagreba je stigao diplomatski komentar.

“Mi pozdravljamo svaki oblik koji pridonosi miru stabilnosti i suživotu tri konstitutivna naroda i ostalih građana u Bosni i Hercegovini”, istakao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova Hrvatske.

Iz Ruske Federacije se nisu oglašavali

Bodo Weber, politički analitičar iz Berlina, ocjenjuje da je posljednja Inzkova odluka više lična, nego što ima široku podršku međunarodne zajednice.

“Da li je ovo odluka koordinisana sa zapadnim predstavnicima? Koliko ja znam, radi se isključivo o ličnoj odluci gospodina Inzka. Ja u potpunosti razumijem odluku, ličnu motivaciju Inzka i podržavam ciljeve takve odluke”, dodao je Weber.

Iz Ambasade Ruske Federacije nisu imali komentar na Inzkovu odluku, koja je ranije iskazivala protivljenje korištenju bonskih ovlasti.

Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope, pozdravlja izmjene i dopune Kaznenog zakona.

“Moramo zaštititi istinu, promovirati pomirenje i obrazovati buduće generacije”, poručila je Mijatović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare