Stranka za BiH zove na masovne proteste ako OHR ispuni želju HDZ-a

Vijesti 19. jul 202219:22 4 komentara
Fena

U slučaju da se silom nametne Izborni zakon, posebno udovoljavajući politici HDZ-a BiH koja dodatno etnički dijeli bosanskohercegovačko društvo, došlo bi do nesagledivih posljedica po demokratske procese u Bosni i Hercegovini, tvrde iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

Iz ove stranke tvrde kako pritisak kojem su već duže vrijeme izloženi građani Bosne i Hercegovine od strane Hrvatske i Srbije, sa svojim satelitskim politikama u BiH, doživljava vrhunac i prijeti narušavanju stabilnosti i sigurnosti u BiH.

“Nagrada HDZ-u BiH od strane visokog predstavnika značila bi i podršku islamofobnoj politici koju otvoreno ispoljavaju predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Vrijeme je da se javno progovori o pravim namjerama nedemokratskih politika u Bosni i Hercegovini i onih koji ne trpe izgradnju građanskog i demokratskog društva koje u sebi ima i muslimansku populaciju. Milanović Bošnjake smatra prljavim, dok Čović javno i lažno optužuje Islamsku zajednicu da su uticali na izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH”, stoji u njihovom saopštenju.

Osvrnuli su se i na politiku Milorada Dodika.

“Antisemitizam i islamofobija su dnevna politika i predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. U svom pismu mađarskom premijeru Viktoru Orbanu Dodik kaže kako se slaže da Evropa odobrenim imigracijama radi i na ukidanju svoje biološke budućnosti zasnovane na kršćanskim vrijednostima i načelima”, spomenuli su.

Pitaju se da li navedeno znači da Evropska unija i visoki predstavnik žele podržati takve politike u Bosni i Hercegovini?

Pozvali su visokog predstavnika Christiana Schmidta kao i ambasadora Johanna Sattlera, šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH, da demantuju natpise u pojedinim medijima a koji se tiču nametanja Izbornog zakona.

“Ako se medijski natpisi ispostave istinitim, pozivamo sve probosanske stranke na zajedničku i odlučnu akciju i da masovnim građanskim i demokratskim protestom izrazimo stav da želimo demokratsku, jedinstvenu i građansku Bosnu i Hercegovinu, punopravnu članicu Evropske unije i NATO-a. Moramo odlučno reći historijsko NE aparthejdu, islamofobiji, antisemitizmu i svim drugim antievropskim politikama. Bosna i Hercegovina zaslužuje punu demokratiju kao i svaka druga evropska zemlja”, saopštili su iz Stranke za BiH.

Podsjetimo, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt danas održava telefonske konsultacije sa domaćim političkim akterima u vezi sa mogućim izmjenama Izbornog zakona BiH. Brojni lideri su saopštili da bi se eventualnim nametnutim odlukama moglo ići na ruku HDZ-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare