“Strašna Dačićeva izjava, da li to znači da trebamo uzeti pravdu u svoje ruke?”

Vijesti 26. jan 202110:20 > 11:39 7 komentara

#NisamTražila i #NisiSama - hashtag je pod kojim se prizivaju uznemirujuća sjećanja iz života zlostavljanih žena. O hrabrim ženama koje su odlučile progovoriti te odakle krenuti s restartom obrazovnog, ali i cjelokupnog sistema u Novom danu razgovarali smo sa režiserkom Nejrom Latić Hulusić i lidericom projekta Mediji za sve Larisom Halilović.

Nisam iznenađena, nisam šokirana. Više sam iznenađena ljudima koji su sad zaprepašteni i šokirani zato što živimo u društvu koje je vrijeme da mijenja svu svoju paradigmu vezanu za seksualno nasilje, uznemiravanje i ukupni položaj žena, i nasilje koje je kod nas prisutno oduvijek“, odgovorila je Latić Hulusić na pitanje voditeljice Novog dana Minele Jašar-Opardija o tome da li je izennađena brojnim iskazima zlostavljanih žena širom regije pod hashtagovima “NisamTražila i #NisiSama.

Strašna je izjava Dačićeva (predsjednika Skupštine Srbije Ivice) o tome da o ovome ne treba da se bavi ni zakonodavna ni izvršna vlast. Pa ko će se time baviti? Da li to znači da mi treba da uzmemo pravdu u svoje ruke?“, upitala se ova režiserka.

Naglasila je i da loptica sramote treba da ide na počinioce a ne na one koji su doživjelu neku vrstu uznemiravanja ili silovanja. Važno je, kako je kazala, da se izborimo za sistem da žene mogu da kažu ‘doživjela sam to i to’ bez da osjećaju sramotu.

Cijeli osjećaj potrebe da kažemo i snaga da to izgovorimo ima mnoge faktore i upravo je tu jedan od elemenata kako ustvari educirati sve nas od samog starta o tome šta jeste prihvatljivo ponašanje, a šta apsolutno nije i taj pristup treba da bude uključen u sve segmente i orbazovanja i edukacije da bi se vidjele reperkusije da kada kao žrtva prijavite slučaj, želite da vidite da će se neko istinski tim pozabaviti. Ali, nije svako snažan da izađe u taj proces i isto tako i da prepozna. Ni žene nisu svjesne, a ni muškarci, šta je prihvatljivo a šta nije“, komentarisala je Halilović za N1.

Latić Hulusić je navela i kako je sada fokus na Akademiji scenskih umjetnosti, ali da “zlonamjerno ili ne, dešavaju se i ružni konteksti”. “Tako čuh ‘evo vidite ovo se dešava na filmskim setovima. To se ne dešava na svakom filmskom setu. Nismo svi seksualni prestupnici i malo je sada hajka na profesiju, a posebno na profesije glumice”, istakla je Latić Hulusić.

Naglasila je i kako je važno da se kaže: “Bilo je, dešavalo se, procesuirat ćemo. Treba nam cijeli sistem”.

Mi na Akademiji često kažemo da je klasa porodica, da provodimo 24 sata zajedno jer smo na neki način zajedno preko 10 sati dnevno, a ponekad i više, ali to što smo kao porodica ne znači da profesori treba da spavaju i noćivaju sa nama. Postoje odredbe šta su relacije profesor – student. Nije normalno da ta kafana koju smo imali na Akademiji služi alkohol i da se konzumira alkohol u toku nastave. Ja sam par puta to pitala kako je nromalno da u našim radnim kantinama postoje ogromne količine alkohola. To nije pitanje mog vjerskog odnosa“, istakla je između ostalog ova režiserka.

Kasnije se razgovoru pridružila i Nela Đenisijević Deleu, bh. glumica koja živi i radi u Brižu u Belgiji.

Pogledajte priloženi video.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare