Stravični detalji optužnice protiv “autonomaša” za ubistvo i zlostavljanje

Vijesti 05. okt 202212:43 0 komentara
V.K.

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona podignutu protiv Huseina Ćejvanovića iz Anamose, Iowa (SAD), zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 144. u vezi s članom 22. preuzetog Krivičnog zakona SFRJ.

Osnovano se sumnja da je optuženi za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između pripadnika vojske V korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine s jedne i vojske Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna s druge strane, (u daljem tekstu: NO APZB), u svojstvu pripadnika vojne jedinice „Jastrebovi” pri NO APZB, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe zajedničkog člana 3. stav 1. tačka a) Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima od 12. augusta 1949. godine, na način da je: dana 19.07.1995. godine, u jutarnjim satima, u naselju Johovica, općina Velika Kladuša, nakon što je zajedno sa drugim pripadnicima jedinice „Jastrebovi“ NO APZB, u podrumu kuće nepoznatog vlasnika, zarobio pripadnike V Korpusa AR BiH, među kojima su bili pripadnici 517. brigade V Korpusa AR BiH M.S., M.S., N.E. i J.Z., koji su potom razoružani i sa podignutim rukama odvedeni na sprat kuće, nakon čega je došlo do pretresanja zarobljenika, pa kada su kod J. Z. pronađeni papirići sa evidencijama veze, optuženi Ćejvanović Husein je u namjeri da liši života zarobljenika J.Z., u istog ispucao više metaka iz vatrenog oružja, nanijevši mu strijelne povrede, od kojih povreda je J.Z. preminuo na licu mjesta, da bi osumnjičeni zatim zajedno sa drugim pripadnicima svoje jedinice fizički zlostavljao M.S. i M. S., udarajući ih nogama, šakama, kundacima i cijevima puškama po cijelom tijelu, nanoseći na taj način oštećenim M.S. i M.S. mnogobrojne tjelesne povrede po cijelom tijelu, a uslijed čega su trpjeli velike tjelesne i duševne patnje, te povrede tjelesnog integriteta i zdravlja.

Osnovanost sumnje da je Ćejvanović Husein izvršio krivično djelo koje mu se stavlja na teret proizilazi iz mnogobrojnih dokaza koje je Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona prikupilo tokom istrage, a naročito iz iskaza više svjedoka.

Daljnje radnje u ovom predmetu će poduzimati Kantonalni sud u Bihaću.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!