Strik: Dok su sporni zakoni NSRS na snazi, nema kandidatskog statusa za BiH

N1

Odnos prema Rusiji u trenutku ukrajinske krize bila je jedna od ključnih tema poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) i parlamentaraca iz EU iz Partije Zelenih. Tineke Strik iz partije Zelenih rekla je da je u Banjaluku stigla nakon više posjeta Sarajevu.

“Očekujemo od političara da sarađuju i da prevaziđu nacionalističku politiku, da rade u interesu svih građana, bez obzira na njihovo etničko porijeklo. Pred vama su izbori, nadamo se da će građani izabrati ekonomske programe”, poručila je ova parlamentarka.

Kako je po okončanju sastanka istaknuto, delegacija iz Evropske unije tu je da bi čula stavove Banjaluke. Evroparlamentarka Tineke Strik istakla je kako želi evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine koja je opterećena brojnim krizama.
“Vidimo da državne institucije ne funkcionišu gotovo godinu dana. Vidimo da su u ovom parlamentu usvojene neke odluke i zakoni kojima se nadležnosti prenose sa državnog na entitetski nivo. Interes građana Bosne i Hercegovine je da njihove političke elite rade na ekonomskom razvoju, a ne na politikama kojima se građani tjeraju da napuštaju Bosnu i Hercegovinu jer u njoj ne vide svoju budućnost i prosperitet. To su stvari kojima treba dati na važnosti, a ne nacionalističkoj politici kojoj nema budućnosti u Evropskoj uniji”, istakla je Strik.

Ona je još dodala da očekuje usklađivanje stavova o ratu u Ukrajini sa stavovima EU.

“Treba nam podrška kada je u pitanju borba protiv Vladimira Putina i ruske agresije. Treba nam vaša podrška kada je u pitanju osuda ruske agresije na Ukrajini što bi bilo u skladu sa vanjskom politikom EU, treba nam vaša podrška u borbi protiv autokrata, u borbi za nezavisno pravosuđe, slobodne medije”, rekla je Strik.

Potpredsjednik NSRS Denis Šulić je poručio da današnja posjeta znači da je NSRS nezaobilazan faktor u Bosni i Hercegovini. On je dodao da je predstavnicima Zelenih poručio da je problem gorući Trgovska Gora.

“Mi kao NSRS imamo jasan stav oko ukrajinske krize. Na 31. redovnoj sjednici poslanici iz vlasti i dio opozicionih poslanika su se opredijelili da RS treba zauzeti neutralan stav, i da je RS protiv toga da se na dnevni red Intitucija BiH stavljaju bilo kakve sankcije”, rekao je Denis Šulić.

Šulić je potcrtao da je na sastanku bilo različitih mišljenja među poslanicima te dodao da NSRS ostaje okrenuta EU, ali da se moraju poštovati interesi RS.

Šulić je istakao kako je zatražio nemiješanje stranog faktora u unutrašnja pitanja u Bosni i Hercegovini, ali i ne zauzimanje strana. Ponovio je da je odlukama Narodne skupštine nuđen dijalog partnerima u Federaciji Bosne i HErcegovine, ali da na taj poziv nije bilo odgovora.
“U decembru su donijeli odluke koje su u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i ne podrivaju Ustav Bosne i Hercegovine”, rekao je Šulić, navodeći kao problem i pitanje državne imovine. 
 
“Ako budemo imali s kim razgovarati, siguran sam da u tom trenutku ni Narodna skupština neće stavljati te teme na dnevni red. Imamo problem državne imovine zbog odluka bivšeg visokog predstavnika zbog kojih poljoprivrednik u Gradišci, Laktašima, Visokom ne može dobiti koncesiju za korišćenje zemljišta. To je pitanje o kojem treba razgovarati i naći rješenje”, rekao je Šulić. 
Strik je rekla da osuđuju odluke NSRS o zakonima koje je prošlog decembra izglasala, čime se, tvrdi, podriva Bosna i Hercegovina, dok su oni na snazi BiH ne može dobiti kandidatski status.

“Mi osuđujemo odluke NSRS o ovim zakonima, oni su još važeći, tim odlukama se podriva integritet BiH, i dok su ti zakoni važeći BiH ne može dobiti kandidatski status, jer se takvim zakonima razara država”, zaključila je Strik.

Delegacija Zelenih iz Evropskog parlamenta i Bundestaga koju čine Tineke Strik, Viola von Cramon-Taubadel i Boris Mijatović boravi danas u Banjaluci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare