Stručnjaci iz BiH: Sankcije su nam potrebne i dobrodošle su

Vijesti 08. okt 202118:52 5 komentara

Nakon što je u našem programu najavio američki ambasador u BiH Eric Nelson, danas je i službeno, Ambasada SAD u BiH najavila je da će uskratiti vize svim pojedincima uključenim u korupciju. Poručuju da "radi bolje budućnosti u BiH korumpirani pojedinci trebaju snositi odgovornost". No pitanje je kada će uslijediti i hoće li hoće li one biti okidač za rješenje političke krize?

Sada je i službeno – Amerika proširuje sankcije za pojedince u BiH.

Razmjena informacija

“Proširujemo sankcije ovdje u BiH, a to se odnosi na vize. Dakle, nećemo izdavati vize, poslovne ili turističke bilo kojim korumpiranim ljudima koji žele putovati ili investirati u SAD”, istaknuo je Eric Nelson, veleposlanik SAD-a u BiH.

N1: Hoće li se na tom spisku naći bh. političari?

“Svi mogu doći na taj spisak. Nisam u poziciji iz razloga privatnosti, da govorim o brojevima ili imenima”, rekao je.

No daljnji koraci pojašnjeni su u priopćenju.

“Ambasada SAD u Sarajevu obavezala se da će sa partnerima koji zagovaraju isti cilj povećati obim razmjene informacija u vezi sa aktivnostima korumpiranih pojedinaca i tako otežati korumpiranim pojedincima u BiH da prisvajaju nezakonito stečena sredstva i investiraju ih u inostranstvu, da će podržati sve lidere u borbi protiv korupcije u BiH, uključujući državne službenike, istraživačke novinare i predstavnike civilnog društva, te da će u javnom prostoru nastaviti svoje zalaganje za borbu protiv korupcije i protiv njenog negativnog uticaja u BiH”, istaknuo je.

Tko bi se među sankcioniranim mogao naći trebao bi odlučiti James O’Brien, kojeg je američki predsjednik Biden predložio za koordinatora za politiku sankcija američkog State Departmenta. Kako je navedeno, on će imati čin veleposlanika.

“Nema igrača na političkoj sceni na Balkanu koji ne treba biti u strahu od James O’Briena. Prva stvar, on je jedan je od ljudi koji je pisao daytonski mirovni sporazum, bio je desna ruka Medlin Olbrajt, zna sve što se dešavalo, zna sve igrače iza scene , na sceni . To može biti vrlo opasno po naše ljude ovdje. Jer ono kada smo govorili kada su u pitanju američke sanckije, u odnosu na europske, Amerikanci ne moraju čekati nikoga”, rekao je Esmir Milavić, urednik vanjskopolitičke redakcije N1.

A sankcije su nam potrebne i dobrodošle su, smatraju ovdašnji stručnjaci.

“Meki pristup koji je do sada bio na sceni , kada su u pitanju određeni političari i određene političke struje, koje vode ka ovakvom stanju , nije dao rezultata. i sada se mora što jače i što tvrđe pristupiti”, naveo je Jasmin Ahić, Fakultet za kriminalisitiku, kriminologoiju i sirgurnosne studije UNSA.

Sankcije EU

Pitate li one koji sjede u bh. institucijama i svojim odlukama i glasovanjem kreiraju put ove zemlje, s tim se ne bi složili.

“Ja ne mislim da sankcije bio što rješavaju, iskreno govoreći. Imali smo mi do sad određene sankcije , pa nismo vidjeli baš nekih velikih rezultata”, rekao je Bariša Čolak iz HDZ BIH.

A osim američkih, u posljednje vrijeme spominju se sve češće i sankcije Europske unije. Već su ih zatražili Eu parlamentarci protiv RS-a to zbog bojkota državnih institucija.

“Evropska unija ako uvede sankcije, te sankcije se odnose na kretanje, na blokadu računa, nemogućnosti poslovanja i pošto je BiH u samoj Europi, to zaista čovjeku otežava. I američke; one otežavaju i poslovanje i samim dužnosnicima i članovima njihovih obitelji. Kada se uvedu one se vrlo teško i skidaju”, kazao je Zijad Bećirović, IFIMES.

Kome će biti skinute ili nametnute, možda saznamo već do kraja ove godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare