Stručnjaci: Iznenađujuće dobri epidemiološki rezultati u BiH

Vijesti 11. jan 202117:09 > 18:28 4 komentara
N1

Dok se širom svijeta odvija proces imunizacije, u Bosni i Hercegovini tek stižu najave, ali ne i prve doze vakcina. Pojedini kantoni obavljaju razgovore sa predstavnicima kompanije Pfizer, ali bez izmjena Zakona o javnim nabavkama ne mogu direktno nabaviti vakcine. Danas o ovoj temi za N1 govore epidemiolozi Andrea Jurić i Ednan Drljević.

Vaš osvrt na današnje brojke? U posljednja 24 sata imali smo 125 novozaraženih od COVID-19, a 28 preminulih.

Jurić: Kad pogledamo raniju situaciju, koju smo imali u devetom mjesecu, lično sam zadovoljna padom broja zaraženih, ali nisam zadovoljna stopom smrtnosti koja je među najvišim u Evropi. Trenutna situacija je mnogo bolja nego što smo ranije mislili. Brojevi pokazuju da pored svih kritika, stvari u BiH ipak funkcionišu.

Kako je protekla nova sjednica Kriznog štaba KS čiji ste član i vi?

Drljević: Protekla je konstruktivno jer je novi ministar zdravstva sastavio štab od stručnjaka. Bilo smo vrlo operativni. Donijeli smo i misiju i viziju rada i bit ćemo savjetodavno tijelo ministra.

Da li je tačno da su danas u Općoj bolnici sa respiratora skinuta tri pacijenta?

Drljević: To je tačno. Mi imamo vrlo dobru saradnju sa klinikom Mayo i jednom klinikom u Istanbulu. Dobar dio naših težih pacijenata vodimo s njima. Razlog ovih iznenađujuće dobrih rezultatu leži u dvije stvari – zbog te saradnje sa vrhunskim svjetskim klinikama i zato što imamo mladu, stručnu i entuzijastičnu ekipu. I mi smo iznenađeni dobrim uspjehom.

Vakcinacija je danas počela i u Albaniji, samo još nije u BiH. Tegeltija kaže da vakcine dolaze do kraja januara. Jesmo li ih kasno nabavili?

Jurić: Moramo biti realni. Bosna i Hercegovina je bila među prvima koja je rekla da trebamo vakcinu i spremni smo je platiti. Druga stvar je borba između onih koji su jaki na tržištu i drugih koji nisu dio EU i dio određenih lobija.

Mi smo kao i ostali krenuli u nabavku putem COVAX-a, a onda su sve zemlje, uključujući i BiH, tražile alternativne načine. Iz ne znam kojih razloga Albanija ima već vakcinu, dok nama tek dolazi 22. januara. Zašto, ako smo bili prvi prilikom naručivanja, smo sada stavljeni na neko drugo mjesto – trebali bi pitati neke na višim instancama vlasti. Federacija je platila vakcinu unaprijed dok ta vakcina još nije dobila dozvolu.

Gospodine Drljeviću, smatrate li vi da smo zakasnili sa nabavkom?

Drljević: Mislim da smo mi kasno postupili po svemu, ne samo u nabavci vakcina nego i po vakcinalnoj propagandi, nismo osigurali ni kalendar vakcinacije. To neka ide na dušu višim instancama. Mi nismo upotrijebili svoja diplomatska predstavništva da osiguramo vakcinu. Ovo što se dešava je prvo nestučno, a onda je sramota. Nas proglašavaju herojim u bijelom, a čekat ćemo mjesecima da nas vakcinišu. Ako u međuvremenu bude smrtnih slučajeva među zdravstvenim radnicima neko bi trebao za to odgovarati.

Vi ste ranije rekli da bi primili bilo koju vakcinu? Koja je po vama najbolja?

Drljević: Ona koju prvu dobijem. Vakcina je dobrovoljna. Ako vakcine primaju ljudi u Rusiji ili Kini – onda imam povjerenja da te zemlje neće raditi protiv svojih građana. Ne vidim zašto ne bih primio tu vakcinu.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare