“Stručnjaci NATO-a, SAD i EU mogu izvršiti cyber napad na BiH i optužiti Rusiju”

Vijesti 12. sep 202215:21 2 komentara
Anadolija

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini oglasila se danas saopštenjem u kojem naglašava kako su obratili pažnju na zabrinutost zapadnih predstavnika zbog navodne namjere Rusije da izvrši cyber napade na BiH i da utiče na takav način na rezultat predstojećih izbora.

Radi se, tvrdi ruska ambasada, o još jednoj porciji antiruskih dezinformacija.

U njihovom saopštenju stoji da je direktor NATO-ovog Centra za komunikacije Janis Sarts izjavio kako: „Oni (dakle Rusija) pokušavaju da iskoriste postojeće slabe tačke za stvaranje nestabilnosti u zemlji i da dovedu u pitanje legitimitet i rezultate izbora“.

Može li Rusija iskoristiti slabosti bh. sistema da utiče na rezultat izbora

“Dakle ovako se priznaje postajanje slabih tačaka američkog izbornog sistema, oslonac svjetske demokratije. U stvarnosti, to nisu samo slabe tačke, već zastrašujući arhaizam i antidemokratizam, koji Washington brani s pjenom na usnama. Pokušajte da organizujete posmatranje izbora u Americi od strane OSCE-a, čiji član jesu i SAD – šerif će vas odmah izgurati sa biračkog mjesta i staviti vam lisice na ruke! Slabe tačke zahtijevaju odgovarajući tretman i ispravljanje, a nikako ne njegovanje da se iskoriste kao alibi za mitske „napade“. U stvari, sasvim je sve suprotno – SAD i njihovi saveznici troše ogromnu količinu novca da se umiješaju u izbore u Rusiji”, tvrde iz ambasade.

Što se tiče cyber napada, navode kako sada svaki pametni učenik može izvršiti kompjuterski napad, pažljivo ga prikrivajući.

“A ne sumnjamo se da Centar za komunikacije NATO-a, Ambasada SAD ili Delegacija EU u Sarajevu imaju stručnjaka koji će izvršiti napad na BiH kao i da označe ovaj napad kao da je proizveden u Rusiji”, tvrdnja je koja stoji u zaključku saopštenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare