Stručnjaci: Tužbe Kojovića i Tegeltije neće doživjeti sudski epilog

Vijesti 15. jun 202117:19 > 19:19 0 komentara

Lider Naše stranke Predrag Kojović tužio je Milana Tegeltiju i Rajka Vasića za raspirivanje nacionalne i vjerske mržnje. Ubrzo je uslijedila prijava Tegeltije protiv Kojovića za kelvetu i lažno prijavljivanje. Stručnjaci smatraju da zbog širine zakonskog opisa krivičnog djela raspirivanja nacionalne i vjerske mržnje tužba neće doživjeti konačne sudske epiloge. Napominju da se one sada koriste kao političko sredstvo.

Rušenje crkve u Konjević Polju proteklo je bez reakcija na terenu, no zato su mnogobrojne uslijedile na društvenim mrežama. Posebnu pažnju izazvala je ona sa Twitter naloga “Ramiz Salkić”, lažnog ustvrdit će Salkić tek nekoliko dana kasnije.

“Govor mržnje bi se desio i bez tog lažnog Twitter naloga. Desio se i prije tog lažnog Twitter naloga. Ja sam i poslije tog lažnog Twitter naloga dobio različite vrste poruka i prijetećeg sadržaja”, otkriva potpredsjednik RS-a.

Kojović reagovao na objavu Tegeltije

Reakciju Milana Tegeltije na taj lažni Twitter profil lider Naše stranke Predrag Kojović smatra dovoljnim razlogom za podizanje krivične prijave. Objavu Tegeltije karakteriše pozivanjem na nove ratove, ubijanje nevinih i protjerivanje drugih konstitutivnih naroda. Tegeltija sve negira i najavljuje krivične prijave protiv Kojovića.

“Čini krivično djelo lažno prijavljivanje, plus ja ću da ga tužim za klevetu pošto je takvu jednu krivičnu prijavu plasirao u javni prostor. Time je naštetio čast i ugledu onog protiv koga je iznio takve konstatacije”, smatra Tegeltija.

“Radi se o ljudima koji mogu uticati na politička kretanja u Bosni i Hercegovini u pravcu novih pokolja. Njihovo sankcioniranje nije samo kazna za dva glasa mržnje već i obeshrabrivanje i kažnjavanje svakog ko je spreman sistematski raditi na sijanju mržnje u cilju kreiranja plodnog tla za nove ratove”, stoji u prijavi koju je Tužilaštvu poslao Kojović.

Pred kamere N1 danas nije želio Kojović koji je kratko u pisanoj prepisci poručio da je sve sad sudska stvar. Sud zbog širine zakonskog opisa krivičnog djela raspirivanja nacionalne i vjerske mržnje neće donijeti nikada presudu, kaže iz svog iskustva advokat Ifet Feraget.

“Ne postoje jasni kriteriji koji mogu moju radnju podvesti pod tu zakonsku normu i utvrditi da li postoje bitna obilježja tog krivičnog djela zbog nekog mog ponašanja. Dakle ti kriteriji ne postoje. U konačnici sudska praksa do sada, za 25 godina, nije dala odgovor na pitanje gdje se nalazi ta tanka crvena linija između govora mržnje i izazivanja nacionalne vjerske mržnje i netrpeljivosti”, pojašnjava Feraget.

Izvještaj OSCE-a

Zbog toga su krivične prijave postale sredstvo bavljenja politikom u BiH, zaključuje advokat Feraget. U izvještaju OSCE-a iz decembra prošle godine naglašavaju kako su političke elite te simpatizeri istih eklatantan primjer od kojih trebaju biti pokrenute promjene.

“Važno je suzbijati uzroke. Nužno je mijenjati sveukupnu društveno-političku matricu kao i osigurati Bosni i Hercegovini da ozdravi od višegodišnjeg trovanja huškačkomi ratnom politikom koja nas može vratiti na same početke. A od istih se mukotrpnim ulaganjem odmaklo”.

Iz Tužilaštva BiH nije odgovoreno na upite N1 da li će biti poduzete konkretne mjere i radnje iz njihove nadležnosti po pitanju podnesenih krivičnih prijava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!