Stručnjaci upozoravaju: Koronavirus nije na godišnjem odmoru

Vijesti 29. jul 202118:51 0 komentara

U prethodna 24 sata u BiH registrirane su 44 osobe koje su pozitivne na koronavirus bez smrtnih slučajeva kao posljedica oboljenja Covid 19. U Federaciji je evidentirano 34 pozitivnih slučajeva na 1.345 testiranih. U Republici Srpskoj je deset pozitivnih od 242 obrađenih laboratorijskih uzoraka. Epidemiološka slika u brojkama se čini stabilna, no stručnjaci upozoravaju - koronavirus nije na godišnjem odmoru.

U BiH se evidentira malobrojno i blago povećanje broja pozitivnih, no prema svim ostalim epidemiološkim parametrima razloga za daljnje opuštanje nema.

“Ono svakako što daje jedan pečat neizvjesnosti i nesigurnosti jeste pogoršanje epidemiološke situacije u pojedinim zemljama u okruženju i generalno u Evropi i svakako cirkulacija opasnijih varijanti virusa, pritom posebno mislim na delta soj”, kazala je Jelena Đaković- Dević, epidemiologinja Instituta za javno zdravlje RS.

Delta soj se širi Evropom

Broj potvrđenih slučajeva delta soja koji je predomanantan u Evropi raste iz dana u dan, posebno među mlađom populacijom. Sve dok se ne prikupi više informacija o transmisiji delta soja, stručnjaci tvrde da će možda trebati ponovo uvesti nošenje maski, održavanje fizičkog razmaka među ljudima i ostale mjere, uz sveobuhvatnu kampanju vakcinisanja.

“Mjere se ne drže. Jako mali broj procenat stanovništva je vakcinisan sa dvije doze. I govorimo o soju koji se širi strahovito brzo, puno brže i puno lakše nego britanski soj i svi sojevi do sada. Nema nikavog razloga da će BiH imati drugačiju sudbinu od drugih zemalja”, naglasio je Branko Richtman, molekularni biolog.

Simptomi slični prehladi

Do sada se zna i da delta soj uzrokuje i nešto drugačije oboljenje sa simptomima sličnim prehladi.

“Što je opet problematično jer ljudi ne prepoznaju da bi to mogao biti koronavirus. Pripusuju to običnoj prehladi, pa se manje paze i ne javljaju liječniku. Nemaju ni toliko teških simptoma pa se manje paze, pa se to opet dalje širi”, pojasnila je Mia Blažević, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Uspavanost javnog mnijenja

Ured Svjetske zdravstvene organizacije poziva građane u BiH da se testiraju ukoliko imaju simptome, a ako su pozitivni da ostanu kući.

“Nekakva grlobolja, šmrcanje nešto što možda ne bismo ni pomislili da se radi o koronavirusu. I ono što je bilo karakteristično ranije kod koronavirusa, a to je gubitak osjećaja ukusa i mirisa, sada kod delta soja nije tako karaketerističan i neće nam puno pomoći u prepoznavanju ove bolesti”, dodala je Jela Aćimović, epidemiologinja Instituta za javno zdravlje RS.

S obzirom na očekivanu uspavanost javnog mnijenja u BiH u prethodnom periodu nadležni će morati poduzeti mnogo jače aktivnosti i na imunizaciji i na njenoj promociji, ali i testiranju potencionalno oboljelih osoba i sekvencioniranju virusa da bi se utvrdilo u kojem momentu će delta soj postati dominantan u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!