Stručnjak: Christian Schmidt jučer završio priču o državnoj imovini

Dan uživo 13. apr 202219:00 > 20:20 0 komentara

Muharem Cero, stručnjak za državnu imovinu, kazao je kako je jučer visoki predstavnik Christian Schmidt "završio priču" u vezi sa državnom imovinom kada je priznao ko je titular. Poručio je kako se pitanje ove imovine mora riješiti donošenjem zakona o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom.

Visoki predstavnik u BiH u utorak je donio odluku kojom je proglasio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine. Schmidt je donošenjem ove odluke na osnovu “bonskih ovlaštenja” poništio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, koji je ranije usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

On je novinarima u Sarajevu rekao da je zakon koji je usvojila Narodna skupština RS “u suprotnosti sa odlukama Ustavnog suda BiH”.

N1: Da li je Schmidt jučer razriješio gordijev čvor zvani državna imovina?

Cero: Lakše će biti raspetljati gordijev čvor nego ovaj problem. Tek smo na početku. Osnovni problem u cijeloj priči je materija koja je dobor zabajatila, u međuvremenu se portfolio državne imovine dobro praznio…

Ko je oteo državnu imovinu?

Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom je donesen od tadašnjeg visokog predstavnika Ashdowna u aprilu 2005. godine. Kada je sporazum stupio na snagu, a imovina pod zabranom se odnosi na imovinu iz sukcesije od 6. aprila 1992. godine, to je državna imovina i na imovinu iz kontinuiteta od 31. decembra 1991. godine – prometovanje imovine je bilo ne samo u poratnom nego i ratnom periodu. Valja sve stvari vratiti na početnu poziciju.

A može li se vratiti na početnu poziciju?

Sam Zakon je regulisao kakvo je bilo prometovanja imovinom, ali je utvrdio da su sve te radnje ništavne. Jasno je da su institucije Bosne i Hercegovine, koje su po defaultu bile zadužene da štite državnu imovinu, bile sputavane na razne načine. U RS su bili u ubjeđenju da se radi o imovini koja je u vlasništvu ovog entiteta. U Federaciji se također na raznorazni način vršio prijenos državne imovine. Ali sve je to ništavno i zabranjeno.

Ovdje se radi i o drugoj strani novčića. To je kriminalno-koruptivna struktura koja je došla u posjed ogromne imovine. Ovih dana svjedočimo grozničavoj odbrani ovakvih stvari.

Aktuelna država vlast, konkretno izvršna, jedino može zasad napraviti registar državne imovine, a to je najvažniji čin prilikom rješavanja.

Da li je ta druga strana novčića i zaduživanje RS na Londonskoj berzi sa imovinom koju su predstavili kao svoju?

U Zakonu je ništavno direktno i indirektno prometovanje državnom imovinom. Indirektno prometovanje se ostvariva tako što su se prodavali vrijedonosni papiri, a kolaterala je bila imovina javnih preduzeća. Mi imamo samo saznanje za Londonsku berzu, tih 300 miliona koje je dobila RS. Ne znamo koliko je još takvih stvari bilo. U RS su znali ko je titular i omanuli su kupce vrijedonosnih papira.

Komentar na odluku Schmidta? Šta ukoliko Banjaluka kaže mi nastavljamo knjiženje imovine kao entitetske?

Visoki predstavnik je dao dva pravna obavezujuća akta. Prvi je suspenzivne naravi. A drugi je mnogo značajniji jer inovira Zakona o o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom. Raniji je Zakon stalno produžavan i u sadržaju se nije ništa mijenjalo, a jučer je Schmidt učini ogroman pomaka u cijeloj priči. Više nema potrebe da se donesu tzv. entitetski zakoni o zaštiti državne imovine, nego je cijela imovina državna i na taj način je priznao titulara i završena je priča. I rekao je da ovaj Zakon više nije dio rješenja, pitanje ove imovine se mora riješiti donošenjem zakona o upravljanju i raspolaganju državnom imovine. Nema više raspodjele državne imovine, nego upravljanje i raspolaganje. To je inkorporirana presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!