Struka: Prirodno je da se građani ovako ponašaju nakon pandemije

Vijesti 02. jun 202119:30 0 komentara

Manji broj oboljelih i preminulih od COVID-19 i relaksacija mjera stvorili su nam privid normalnog života. Uz lijepo vrijeme i više vremena na otvorenom, čini se da smo se vratili u ''staru'' normalnost. No, ne treba zanemariti posljedice života u pandemijskim uslovima. Mentalno zdravlje nam je trenutno visoko na listi prioriteta.

Nakon više od godinu dana brojnih ograničenja, život se vratio na ulice grada. Šetnja ili kafa u kafiću bez maske, ranije nezamislivi, sada je prizor koji se vidi na svakom koraku.

Struka: Prirodna i očekivana reakcija

“Svaki put kad se popuste mjere mi smo kao djeca pod kaznom. Pa kad ih pustite. To je prirodno i očekivano. Ali to ne znači da smo dobro. To je jedan vid kako možemo da pomognemo sebi. Da nastavimo da se družimo sa ljudima koji su nam važni. Podržimo psihološku otpornost. Da brinemo o sebi na način kako smo brinuli tokom pandemije. Da posvetimo vrijeme sebi, porodici…”, kaže Dželila Mulić-Čorbo, psiholog i psihoterapeut.

Strahovi, anksiznost, pa i depresija stanja su koja su se često javljala u pandemiji. Posebno zbog toga, građani su, kako kažu, jedva dočekali blaže mjere.

”Pusto bilo, iza tri sata nigdje nikoga. A sada već raja došla sebi.”

”Svi smo ”otišli” mentalno, bez daljnjeg. Psiha, nervoza, svašta nešto čovjeka uhvati kad si non-stop kući. Kad ne smiješ, bojiš se… Sve je to normalno. Pogotovo mi stariji, i omladina je, a ne mi stari.”

”I rat je ostavio posljedice pa će i ovo. Boriš se protiv nečega, a ne znaš protiv čega. Naravno da hoće.”

”Psihički smo svi potonuli totalno. Ali valjda ćemo se izvući kad prođe ovo. Sad je već bolje, možemo izaći. Mi ne idemo u kafiće, mi sjedimo u parku.”

”Jeste, s jedne strane neobično, možda je i malo rano, ali lijepo je”.

Vraćanje u “staru” normalnost

Sve emocije koje su se javljale u teškoj godini iza nas su prirodne. I imaju zaštitnu ulogu, kaže struka. Blaže mjere i život koji liči na ”staru” normalnost prilika su da prihvatimo sve promjene koje je pandemija donijela.

“Naučili smo da se nosimo sa vlastitom ranjivosti. Da su nam sve emocije za nas u tom trenutku dobrodošle. Da ih nekako prihvatimo, da ih osvijestimo, da probamo da ne pokušavamo da se korigujemo niti da ubrzavamo određene procese koje osjetimo unutar sebe. Bar na emotivnom nivou”, pojašnjava Armina Čerkić, psiholog i psihoterapeut.

Struka podcrtava da je pandemija ogolila pravo stanje našeg društva i države. Pred nama kao pojedincima i društvom je mnogo posla. Ali prije svega suočavanje sa samim sobom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!