Studenti Medicinskog fakulteta od februara pomažu radnicima Doma zdravlja KS

Vijesti 23. jan 202114:37 0 komentara
Fena

Studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu od sredine februara počet će volontirati u ustanovama Doma zdravlja Kanatona Sarajevo.

Kako je saopćilo Udruženje studenata Medicinskog fakulteta UNSA, u prvom krugu primljeno je 80 studenata. Dogovor je postignut na sastancima s Kriznim štabom Ministarstva zdravstva KS koji su održani 21. i 22. januara ove godine.

“Prednost imaju studenti šeste godine i studenti koji su se prijavili u općinama Hadžići i Vogošća zbog malog broja prijava. Ovi studenti će potpisati ugovor na tri mjeseca i početi s radom oko 10. februara 2021. godine. Obzirom da broj prijavljenih premašuje u velikoj mjeri broj koji se, u prvom krugu, prima na volontiranje, želimo da Vas obavijestimo da ćemo se truditi da svi prijavljeni studenti imaju priliku za volontiranje u toku godine u zavisnosti od razvijanja situacije uzrokovane pandemijom”, naveli su iz Udruženja.

Studenti volonteri će primati telefonske pozive pacijenaza i praviti narudžbe, telefonski savjetovati pacijente uz asistenciju lejkara, raditi na trijažnom punktu Centralnih objekata (mjerenje tjelesne temperature i popunjavanje anketnog upitnika) i ulazima ambulanti, asistirati prilikom pregledavanja viber aplikacija za Covid 19, asistirati prilikom produžavanja hronične terpaije, vođenja samoizolacijem i asistirati ljekarima prilikom pregleda.

Drage kolegice i kolege, na sastanku sa Kriznim štabom održanom 21. i 22.01.2021. godine dogovoreno je da će na…

Posted by Udruženje studenata Medicinskog fakulteta on Saturday, January 23, 2021

Ovo je odlična prilika za studente da steknu praktično iskustvo, a znači i veliku pomoć ljekarima i medicinskom osoblju koje se od marta, bez odmora, bori da održi sistem koji je pod pritiskom zbog koronavirusa.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!