“Studentski park Goran Čengić” u Sarajevu “na čekanju” zbog pandemije

Vijesti 25. feb 202109:02 0 komentara
Vlada KS

Preuređenje prostora u Kampusu Univerziteta u Sarajevu u parkovsku površinu koja bi nosila naziv "Studentski park - Goran Čengić" obustavljena je zbog pandemije. Kako navode iz Univerziteta Sarajevo, za sada je urađeno samo čišćenje ove površine.

Inicijativa da se dio Kampusa, koji je godinama bio zarastao u šiblje i prekriven smećem, pretvori u kamp koji bi nosio naziv “Gorana Čengića” pokrenuta je 2019. godine. Iz Vlade KS tada su iskazali spremnost da pomognu u realizaciji ovog projekta, ali i poboljšanju stanja u Kampusu.

Početkom augusta 2019. godine prostor je konačno očišćen uz pomoć ljudi i mehanizacije. U 2020. godini planirano je mašinsko uklanjanje panjeba preostalih nakon sječe i krčenja.

“Vlada KS je predložila da budući park nosi ime ‘Studetnski park – Goran Čengić’ te je planira natječaj za idejno rješenje parka među studentima Akademije scenskih umjetnost i i Arhitektonskog fakulteta UNSA. Namjera je bila da se studentima pruži prilika da osmisle i iskoriste prostor parka kao multifunkcionalni prostor namijenjen široj populaciji studenata i stanovnika okolnih naselja. Iako natječaj u natavku nije raspisan, pomenuta inicijativa je izvedena kao semestralni studentski zadatak koji su radili mješoviti timovi studenata UNSA, ali zbog proglašenja nesreće i ostalih dešavanja vezanih za Covid-19, sama izložba i prezentacija radova nije realizirana”, kazali su iz UNSA-e.

U toku trećeg kvartala ove godine planiran je nastavak izvođenja pripremnih radova na čišćenmju parkovske površine u skladu s raspoloživim finansijskim sredstvima.

Prema najavama tadašnjeg ministra za komunalnu privredu i infrastrukturu Srđana Mandića, park je trebao biti završen na proljeće 2020. godine.

Goran Čengić, mladi sportista je ubijen je 14. juna 1992. godine pri pokušaju spašavanja komšije Bošnjaka u sarajevskom naselju Grbavica. Mladi sarajevski sportaš ubijen je pokušavajući spasiti komšiju Husniju Čerimagića. Ubio ga je, danas osuđeni ratni zločinac, Veselin Vlahović Batko.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!