Stvoreni preduvjeti za isporuku Johnson&Johnson vakcina BiH

Vijesti 18. okt. 202115:53
Podijeli:
Izvor: TIMOTHY D. EASLEY / POOL / AFP

Vijeće ministara BiH održalo je danas 59. vanrednu telefonsku sjednicu na kojoj je usvojena Informacija Ministarstva civilnih poslova o potrebi zaključenja SFC ugovora o obeštećenju između Vijeća ministara BiH i Janssen Pharmaceutica NV, а prihvaćen je i SFC ugovor o obeštećenju između Vijeća ministara i ove kompanije. Ovim su stvorene pretpostavke za isporuku Johnons&Johnson vakcina Bosni i Hercegovini. Vakcine su plaćene ranije.

“Radi se o tipskom ugovoru koji je jednak za sve članice Kovaksa (COVAX – Instrument za globalni pristup vakcini protiv bolesti Kovid-19), odnosno ranije preuzetoj obavezi. Na ovaj način stvaraju se preduslovi za isporuku, ranije plaćenih vakcina proizvođača Džonson /Džonson (Johnson/Johnson) iz sistema Kovaks za BiH, a koja za cilj ima omogućavanje vakcinacije građana, kao najdjelotvornijeg načina zaštite od bolesti COVID 19 i najefikasnijeg načina suzbijanja širenja pandemije”, naveli su iz Vijeća ministara BiH.

Podsjećamo, BiH je potpisala Ugovor sa Kovaksom 18. septembra 2020. godine o isporuci milion i 232 hiljade doza vakcina, u vrijednosti 12.997.600 američkih dolara (kompletan iznos uplaćen 18. decembra 2020. godine), od čega je do sada BiH isporučena tek jedna trećina – 332.640 doza vakcina.

U okviru Kovaksa za Bosnu i Hercegovinu je alocirano 50.400 doza Johnson/Johnson vakcina protiv virusa korona, a najavljena je sedma isporuka iz ovog programa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar