Subašić: Zločin genocid koji smo preživjeli – ne dao Bog da se ikom desi

Vijesti 10. jul 202117:51 > 19:16 1 komentar
N1

Predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić kazala je danas u Srebrenici kako će večeras u tome gradu u crkvi pjevati "supruga od zločinca Ražnatovića" te kako se pokušava na sve načine da se vrijeđaju Bošnjaci i žrtve genocida. Potcrtala je i nikome ne želi da se desi genocid koji su oni preživjeli.

Predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić kazala je danas u Srebrenici kako će večeras u tome gradu u crkvi pjevati “supruga od zločinca Ražnatovića” te kako se pokušava na sve načine da se vrijeđaju Bošnjaci i žrtve genocida. Potcrtala je i nikome ne želi da se desi genocid koji su oni preživjeli.

Mi majke koje 26 godina tražimo istinu, čekamo pravdu, mogu da kažem da smo uspjele. Posebno jer su bile dvije presude a to je zločincu Mladiću. nije nama Majkama da neko pati nego ko je kriv neka odgovara. Takođe presuda Simatoviću i Stanišiću, da se dokazalo da je Srbija odgovorna za genocid u BiH. Ne postoji nijedna gumica koja to može izbrisati. Njihovi oficiri su dobili da su odgovorni za udruženi zločinački poduhvat“, istakla je Subašić.

Kako je dodala, to je zahvaljujući Majkama i živim svjedocima koje su sarađivale sa Haškim tribunalom i koje su, kako je rekla, svjedočile isitnu.

Ali nešto me boli kao majku: mladi u entitetu RS, mladi u srbiji su jako bolesti od mržnje, žive u lažima. Njihovi najmiliji koji su učestvovali u genocidu, njihovi očevi, njihovi dedovi nisu im kazali poslije 26 godina pravu istinu. Naša djeca žive u ljubavi, nisu napravili nijednu osvetu, to govori koliko majke Bošnjakinje žele mir na ovim prostorima“, potcrtala je.

Ono što se nama desilo, ne postoji gumica koja to može izbrisati, ali moramo zbog budućnosti graditi bolje sutra. Moramo se boriti da postoji pomirenje. Dvadesetšest godina nemamo zakon o zabrani negiranja genocida. Zločin genocid koji smo preživjeli – ne dao Bog da se ikom desi. Kad smo iznosili tabute počela je sitna kiša padati, a onda i pljusak. To su suze svake majke koja traga za kostima svojih sinova“, ispričala je Subašić.

Prekoputa crkva, inat crkva, tamo gdje je nađena jedna košćica od mog sina Nermina su bile pjesme.Tamo su pjevali počinioci zločina genocida, tamo su pjevali neljudi. Tamo se treba učiti i moliti. Oni su od crkve pretvorili vašar. Večeras dolazi od zločinca Ražnatovića supruga da pjeva. Na svaki način pokušavaju da nas vrijeđaju“, naglasila je.

Uputila je apel svima da pomognu da BiH dobije zakon o zabrani negiranja genocida.

Mi smo majke Bošnjakinje rodile djecu sa ljubavlju i gajimo ih sa ljubavlju. Želimo da pokažemo čitavom svijetu da treba da uče od nas. Naša djeca su to pokazala. Naša djeca nemaju mržnju“, dodala je Subašić u svome obraćanju.

Uputila je poruku da se ne zaboravi na Srebreničane, kao i sve ljude, ne samo Bošnjake.

Navela je i da BiH još uvijek krvari te pozvala da se pomogne da rane zamlade.

Podsjetimo, sutra se obilježava 26. godišnjica od genocida u Srebrenici. Ove godine će biti ukopano 19 žrtava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare