Sud BiH: Drugostepenom presudom Šerif Mešanović osuđen na šest godina

Vijesti 11. jun 202116:26 1 komentar
N1

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine drugostepenom presudom proglasilo je krivim optuženog Šerifa Mešanovića da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osudilo ga na kaznu zatvora u trajanju od šest godina.

“Optuženi Šerif Mešanović je oglašen krivim što je u svojstvu upravnika logora u magacinima u kasarni “Krupa” u Zoviku, u periodu od juna 1992. godine do sredine 1994. godine, zajedno sa Č.F., Š.M., K.N., H.B., Č.H. i K.N. u periodu od maja 1992. do januara 1996. godine, svjesno i voljno, za vrijeme obavljanja dužnosti, odnosno funkcije, svojim radnjama, sa sviješću, htijenjem i pristankom, omogućio i organizovao zatvaranje i zlostavljanje civila srpske i hrvatske nacionalnosti u objektima ‘Silos’ u Tarčinu, Osnovnoj školi ‘9. maj’ u Pazariću i u magacinima kasarne ‘Krupa’ u Zoviku”, navodi se u saopštenju iz Suda BiH.

Kako se pojašnjava učinio je to na način da je namjerno i teško, suprotno međunarodnom pravu, uskraćivao osnovna prava pripadnicima srpske i hrvatske nacionalnosti i to na način da je vršio nezakonita zatvaranja, nečovječna postupanja, nanošenja povreda tjelesnog integriteta i zdravlja, te prisiljavanje na prinudni rad, na koji način je postupao u suprotnosti sa članom 3. stav 1. tačke a) i c) Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata od 12.avgusta 1949. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare