Sud BiH o Savčiću: Tužilaštvu smo izdali naredbu za pretres, nije realizovana

Vijesti 28. sep 202115:37 > 15:38 0 komentara
N1

Medijski članci o optuženom Milomiru Savčiću, koje su proteklih dana objavili određeni mediji o postupanju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, odnose se na okolnosti od prije dvije godine, tj. iz 2019. godine, te nisu vezani za procesnopravnu situaciju iz avgusta 2021. godine, o kojoj jutros ponovno izvještava Tužilaštvo, na taj način očito ne dajući odgovore na nove medijske informacije o unutrašnjem postupanju Tužilaštva iz 2019. godine, kazali su iz Suda BiH odgovarajući na upit N1.

Ističu da je “da je Sud, po prijedlogu Tužilaštva, izdao i Tužilaštvu uredno dostavio naredbu za pretresanje, ali zašto ona nije realizovana, Sudu nije službeno poznato”.

“Sud još jednom podsjeća da je, u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, isključivi organ gonjenja Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, te da Sud odluku o pritvoru donosi na osnovu prijedloga i dokaza koje podnosi tužilac. Konkretno, tužilački prijedlog uvjetuje dalje postupanje Suda”, kazali su.

Kazali su da “Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nakon što je optuženi Milomir Savčić postao nedostupan pravosuđu Bosne i Hercegovine, dana 17.08.2021. godine, podnijelo novi prijedlog za određivanje pritvora optuženom Milomiru Savčiću, zasnivajući isti na pritvorskom razlogu – Opasnost od bjekstva”.

“Začuđuje da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije o tome informisalo javnost, na taj način odstupajući od svoje redovne prakse izdavanja saopštenja prilikom podnošenja prijedloga Sudu. Također, Sudu nisu, niti mogu biti, poznati razlozi zašto Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije prilikom prvobitnog prijedloga za određivanje pritvora predložilo određivanje pritvora po osnovu Opasnosti od bejkstva, već je to učinilo naknadno, poslije bjekstva optuženog Milomira Savčića. Sud, po svojoj zakonskoj poziciji, ne smije i ne može utjecati na ono što će Tužilaštvo predložiti, već donosi odluku po onome što je predloženo”, kazali su iz Suda BiH.

Ističu da “ponovno medijsko izvještavanje o ovoj procesnopravnoj situaciji, povodom jutrošnjeg saopštenja Tužilaštva Bosne i Hercegovine, predstavlja očitu zamjenu teza i očigledno ima za cilj dezavuisanje javnosti”.

Iz Tužilaštva BiH jutros su ponovili saopćenje od 10. augusta u kojem navode kako “Tužilaštvo BiH se, kao stranka u postupku, ne može smatrati odgovornim za to što Sud BiH nakon održanog ročišta nije izdao naredbu Sudskoj policiji za zadržavanje optuženog do donošenja odluke po prijedlogu te na takav način obezbijedio izvršenje rješenja o određivanju pritvora koje je Tužilaštvo BiH zaprimilo istog dana”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!