Sud BiH objavio detalje o mjerama za osumnjičene u predmetu “Dženan Memić”

Vijesti 19. jul 202111:58 4 komentara
N1

Sud Bosne i Hercegovine objavio je detalje odluke kojom se ukida pritvor osumnjičenima u predmetu "Zijad Mutap dr." poznatiji kao Dženan Memić. Podsjetimo, Sud BiH je 15. jula donio rješenje kojime se ukida pritvor Mutapu, Hasanu Dupovcu, Josipu Bariću, Muameru Ožegovići u Alisi Ramić (Mutap).

Zijadu Mutapu i Hasanu Dupovcu određena je mjera kućnog pritvora, dok su ostalima određene mjere zabrane.

Svim osumnjičenim je zabranjeno napuštanje boravišta i kretanje im je ograničeno na područje općine prebivališta. Mjesto boravišta/prebivališta osumnjičeni ne mogu napustiti bez prethodnog odobrenja Suda, izuzev ukoliko ih napuštaju da bi se pojavili u ovom predmetu po pozivu Suda ili Tužilaštva BiH. Provjeru mjere zabrane napuštanja boravišta u odnosu na osumnjičene Zijada Mutapa i Hasana Dupovca provodit će ovlaštena službena lica tako što će svaki dan, dva puta dnevno, nasumice kontrolirati da li osumnjičeni borave na naznačenim adresama. O svakoj izvršenoj provjeri službenici će pismeno izvještavati Sud BiH.

Osumnjičenima je zabranjeno sastajanje međusobno ali i sa svjedocima Tužilaštva BiH čija imena su navedena u prijedlogu za produženje mjere pritvora prema osumnjičenima. Također, zabranjeno im je približavanje istima na udaljenosti od 200 metara.

Alisi Ramić, Muameru Ožegoviću i Josipu Bariću određena je i mjera obaveznog javljanja nadležnim policijskim stanicama dva puta sedmično o čemu će PS pismeno redovno izvještavati Sud BiH.

“Mjere zabrane trajat će dok za istima postoji potreba, a najduže do pravosnažnosti presude, ako osumnjičenima nije izrečena kazna zatvora i najkasnije do upućivanja na izdržavanje kazne, ako je osumnjičenima izrečena kazna zatvora. Kontrola opravdanosti daljeg trajanja mjera zabrane vršit će se svaka dva mjeseca. Osumnjičeni su upozoreni da im se može odrediti pritvor ako prekrše obaveze iz izrečenih mjera zabrane”, saopćeno je iz Suda BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare