Sud BiH oslobodio Jahju Vukovića optuženog za terorizam

Vijesti 05. okt 202112:25 > 12:50 3 komentara
N1

Pretresno vijeće Suda BiH donijelo je oslobađajuću presudu Jahji Vukoviću koji se teretio za djelo terorizma. Pretresno vijeće je smatralo da je riječ o vrlo mladom Bosancu i da nije riječ o teroristi. Tužilaštvo BiH ima pravo žalbe.

Sud BiH je video koji je bio dostupan putem društvenih mreža na kojem se navodno vidi lik optuženog, njegovi donji ekstremiteti, ocijenio kao nepouzdan dokaz i iznio stav da je nemoguće utvrditi tačan identitet.

Tužilaštvo BiH tereti Vukovića, zvanog Abdulaziz, da je šest godina sa drugim osobama iz BiH boravio u Siriji gdje je učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga “Al Nusra Front”.

 

Vukoviću je stavljeno na teret da je od 2014. do 2020. godine boravio u Siriji, gdje se borio u strukturama “Al Nusra Fronta”, koji je Vijeće sigurnosti UN-a proglasio terorističkom organizacijom.

Advokat optuženog Senad Dupovac kazao je da je zadovoljan presudom, te dodao da ne zna da li će takav slučaj biti i nakon drugostepenog postupka, s obzirom na iskustvo u slučaju Abdulaziza Kekica koji je također prvostepeno bio oslobođen, ali je Apelaciono vijeće donijelo osuđujuću presudu. Istovremeno iznio i kritiku na rad Tužilaštva i Suda BiH  ističući da se procesuiraju isključivo odlasci u Siriju, ali ne i na ukrajinska ratišta.

Prema optužnici, Vuković je 16. juna 2014. godine napustio BiH i otišao u Njemačku, odakle je, nakon dva mjeseca, otputovao avionom u Tursku i ilegalno prešao u Siriju sa namjerom da se priključi terorističkim grupama koje djeluju na tom području.

Pripadnici “Al Nusra Fronta” su svakodnevnim oružanim akcijama, napadima na stanovništvo, ubijanjima, protivpravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama činili terorističke akte u namjeri nasilne izmjene ustavnog poretka i vlasti.

Vuković je na području Sirije boravio sve do sloma i poraza struktura takozvane Islamske države, nakon čega se skrivao u Turskoj, gdje je lociran, uhapšen i u oktobru prošle godine izručen pravosuđu BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare