Sud BiH osporio sastav: Komisije za koncesije ne može donositi odluke

N1

Sud Bosne i Hercegovine uvažio je tužbu Mensuda Šehagića, člana državne Komisije za koncesije, kojom je sastav ove komisije osporen. Ovo znači da aktuelna Komisija za koncesije BiH ne može donositi odluke, među kojima je i ona o izgradnji hidroelektrane Buk Bijela na Drini.

Kako je navedeno u presudi, tužena Komisija za koncesije BiH nije odgovorila na prigovore Šehagića, zbog čega je predmet vraćen na ponovno odlučivanje tuženom. Mensud Šehagić je pred Sudom BiH pokrenuo upravni spor smatrajući da zajednička komisija nije legalna u odnosu na nacionalnu, teritorijalnu, ali i stručnu zastupljenost i da kao takva ne može donijeti odluku na koju je obavezao Ustavni sud BiH.

“Osnovni razlozi zbog kojih sam pokrenuo tužbu je u činjenici da je Komisija imenovana na nezakonit način jer je imenovao zamjenik predsjedavajućeg, a trebao je predsjedavajući. To znači da Komisija za koncesije BiH koja radi ne može pokretati dalju proceduru jer ona dalje na postoji. Ona postoji samo kao kolegij. Zato sam to osporio od početka sa željom da se napiše Sudu BiH da moramo ubrzati proceduru izbora nove komsije u kompletnom sastavu u kojem će biti i član Brčko distrikta, kao i predstavnici entiteta jer naša komisija ne može raditi bez predstavnika Distrikta Brčko. Pa da ona u saradnji s entitetskom komisijom formira novu i nastavi raditi”, rekao je Šehagić za N1.

N1
N1
N1
N1
N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare