Sud BiH prepoznao nezakonito djelovanje pojedinih članova Konkurencijskog vijeća

Vijesti 26. jul 202118:36 > 21:04 2 komentara

Sud Bosne i Hercegovine konačno je prepoznao nezakonito djelovanje pojedinih članova Konkurencijskog vijeća i višegodišnju praksu Konkurencijskog vijeća da donosi političke odluke kojima se favorizuje firma iz druge države - Telekom Srbije.

U skladu sa presudom, Zakonom i ranijim instrukcijama Suda, Konkurencijsko vijeće BiH je sada dužno obnoviti postupak ocjene predmetne koncentracije omogućavajući kompaniji Telemach da u postupku sudjeluje.

Sud BiH donio je odluku umjesto nadležnog organa, Konkurencijskog vijeća. Postupak preuzimanja operatera Blicnet d.oo Banja Luka od strane Telekom Srbija Grupe se mora obnoviti. Treba biti dopušteno sudjelovanje i ostalim zainteresiranim stranama, u ovom slučaju Telemacha koji je tužbu i podnio.

“Procedura je takva da odluke državnog Suda donesene u upravom postupku su obavezujuće za te organe, konkretno Konkurencijsko vijeće”, pojasnila je Vasvija Vidović, advokatica.

Telekom Srbije je kroz M:tel čiji je većinski vlasnik, proteklih godina kupio Elta Kabal iz Doboja, kompanije Blicnet u Banjaluci, telekomunikacioni i kablovski operater Telrad Net iz Bijeljine, a ranije Logosoft, čime je osigurana apsolutna dominacija M:tel-a na prostoru entiteta Republike Srpske.

Šta kaže Zakon o konkurenciji?

Na ovo je podsjetimo, ranije reagirao i Denis Zvizdić, tada u svojstvu predsjedavajućeg Vijeća ministara, no odgovoreno mu je kako je sve po zakonu.

“Mi ćemo postaviti pitanje Konkurencijskom vijeću, zatražit ćemo objašnjenje dosadašnjih i planiranih budućih procesa. Ono što sasvim sigurno se neće desiti jeste da neko bude operator na jednom dijelu BiH, a da se tretira da je na čitavoj teritoriji BiH, čime ne prelazi granice i propozicije monopla”, rekao je Zvizdić.

Upravo se to desilo. Iako su u Konkurencijskom vijeću odgovarili kako se monopolom smatra koncentracija kapitala koja je prešla 40 posto ukupne teritorije zemlje, zanemaren je član u kojem se navodi kako se to može odnositi i na određen dio teritorije.

Zakon o konkurenciji kaže kako “dominantni položaj ima privredni subjekt sa 40 posto i više udjela na relevantnom tržištu, no u članu 13 istog zakona navodi da su “zabranjene koncentracije privrednih subjekata koje kao rezultat imaju značajno narušavanje efikasne tržišne konkurencije, na i na njenom značajnijem dijelu.

M:tel je u međuvremenu u Republici Srpskoj pokrio gotovo 100 posto tržišta fiksne telefonije, kablovske televizije i interneta, ili da budemo konkeretiji to je učinio Telekom Srbije koji je vlasnik M:tela-a, onemogućivši kroz Konkurencijsko vijeće poštenu tržišnu utakmicu, što se u konačnici odrazilo i na krajnje korisnike.

Evo kako to komentiraju građani Banjaluke:

“Mislim da je sve oko toga jasno. Ne trebamo pričati. Zna se čije je sve.”

N1: Koliko bi bolje bilo za građane da ima više izbora?

“Logično da bi bilo bolje. Bilo bi više paketa i raznih pogodnosti”

“Bilo bi bolje da imamo više opcija i ponuda, da možemo da razmislimo. Ovako je svedeno na dvije-tri. Ne možemo puno da biramo. Tu je šta je.

“Definitivno da ima više pružaoca usloga. Dolazi do boljeg kvaliteta usluga”. 

Prijavljivani članovi Konkurencijskog vijeća

Pojedini članovi Konkurencijskog vijeća već su ranije prijavljeni za izvršenje krivičnog djela zbog neprovođenja presuda Suda BiH i zato što su svojim nezakonitim odlukama načinili i novčanu štetu građanima BiH. Voditeljica postupka u spornim predmetima u kojima su odobrene akvizicije bila je Arijana Regoda Dražić, članica Konkurencijskog vijeća koju je imenovala Vlada RS, čime se našla u direktnom sukobu interesu, no to za vijeće nije bilo sporno.

“Sve institucije u kojima se upravlja tako što partije postavljaju podobne, a vrlo dobro znamo kako te partije trguju i više rade u interesu susjednih država, zato može sve proći”, istaknula je Svetlana Cenić, ekonomska analitičarka.

Iz Telekom Slovenija kojii je raniji vlasnik Blicnet-a danas nisu željeli komentirati odluku suda, odnosno navode o obnovi postupka prodaje Blicnet-a koji je okončan prije dvije i pol godine. Ostali su bez komentara i u M:tel-u, ali i Telekomu Srbija, koji je za ovu akviziciju prema napisima media iz Srbije, navodno platio enormne iznose.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare