Sudbina Sberbanke u BiH: “Više nema straha, nema ruskog kapitala, ni vlasnika”

Novi dan 02. mar 202212:14 > 15:09 1 komentar

Da li su, preuzimanjem upravljanja Sberbankom u BiH, Agencije za bankarstvo Federacije BiH i Republike Srpske u posljednji tren spasile tu banku scenarija koji je pogodio Sberbanke u Hrvatskoj i Sloveniji? Da li su otklonjeni svi razlozi za strah korisnika ove i drugih banaka, kreirani aktuelnim dešavanjima u svijetu, pitali smo Jasmina Mahmuzića, direktora Agencije za bankarstvo FBiH i Srđana Šuputa, v.d. zamjenika direktora Agencije za bankarstvo Republike Srpske.

“Još jučer je ASA u potpunosti završila preuzimanje Sberbank BiH”, govori Jasmin Mahmuzić.

Dodaje da redovi koje smo gledali prethodnih dana nisu uzrokovali značajan odliv depozita iz Sberbanke.

“Agencija je iskoristila svoje pravo da preuzme dionice, a poslije i pravo da ih proda – u potpunosti je završena priča oko Sbera u FBiH – tu više nema straha, nema ruskog kapitala, nema ruskih vlasnika – vlasnici su u Sarajevu i imaju jako puno iskustva. Mi smo jučer u potpunosti okončali krizu oko Sberbanke u FBiH”, ponavlja Mahmuzić.

Napominje da su oni prvi regulator u Evropi koji je djelovao na ovaj način.

A šta je sa vlasništvom i radom Sberbanke u entitetu RS?

Banka je i dalje visoko likvidna, naglašava nam Srđan Šuput. Dodaje i to da je proces vođen uz dosta sinhronizacije sa FBiH. Ističe da je BiH među prvima, ne samo u regiji, nego u cijeloj Evropi, koja je preuzela ovaj proces i riješila ga na ovaj način.

“Jedino što nam se desilo je da u u 50 ili 100 kvadrata imamo oko 200 ili 300 ljudi koji istovremeno žele da podignu novac. Sutra banka najnormalnije otvara svoja vrata, novac je obezbijeđen, klijenti su kontaktirani, nastavljamo sa redovnim aktivnostima. Vlada RS je super odreagovala i rekla – ‘evo mi ćemo da kupimo tu banku’. Počeli su da se javljaju investitori, vrlo brzo ćemo izaći sa rješenjem – Slovenija, Srbija, Hrvatska, FBiH su to već riješili – a i RS će vrlo brzo”, izričit je Šuput.

Pojašnjava da sada Agencija za bankarstvo RS upravlja akcijama, a vlasnik je i dalje Sberbank Austrija, koji su jučer saopštili da se povlače.

“Nama je zakon omogućio da preuzmemo upravljanje, dok je Agencija u FBiH već prodala te akcije”, pojašnjava Šuput.

Rade li danas bankomati, elektronsko bankarstvo, koliko novca mogu građani podići?

Srđan Šuput ističe da je proces vođen uz dosta sinhronizacije sa FBiH. Naglašava da je BiH među prvima, ne samo u regiji, nego u cijeloj Evropi, koja je preuzela ovaj proces i riješila ga na ovaj način.

“Stanje je sada poprilično smireno, reagovali smo na pravi način. Bankomati nesmetano rade. Današnji dan je mnogo mirniji, a sutra ponovo otvaramo vrata banaka za sve vrste poslovanja koje nudimo. Mi ćemo omogućiti svakom svom deponentu da podigne novac ukoliko želi, no vjerujem da je ljude ipak umirilo sve ono što smo mi uradili do sada”, govori Šuput dodajući kako danas ispred poslovnica ove banke u Banjaluci nema gužve, te da svi oni koji su se pismeno najavili za danas će biti i prozvani i imaju određene termine.

Ova banka je postala sistemska banka – što znači da će se Vlada RS morati baviti njom i stati iza nje, ponavlja.

“Već se javljaju i potencijalni investitori, mislim da ćemo uskoro imati i konačno rješenje, sutra otvaramo banku, a nadam se da ćemo ubrzo obradovati i nekim drugim vijestima”, dodao je Šuput.

Svim građanima koji planiraju da danas podignu svoj novac na bankomatima ove banke podsjeća da je maksimalan limit novca kojeg korisnici mogu da podignu sa bankomata 1000 KM.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare