Sudija Agius žestoko kritikovao Srbiju pred Vijećem sigurnosti UN-a

Vijesti 08. jun 202121:33 > 21:45 0 komentara
N1

Na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a večeras se obratio sudija Carmel Agius, koji je kazao da predmet "Ratko Mladić" je dokaz šta se može uraditi u procesima međunarodne pravde ako države pokažu volju da sarađuju i uklone političke prepreke.

“Prije nekoliko sati Žalbeno vijeće je donijelo presudu Ratku Mladiću. Ukratko – žalba Ratka Mladića je odbijena i potvrđena je presuda za ubistvo, protjerivanje i deportaciju, drugo nehumano postupanje kao zločin protiv čovječnosti, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca… Potvrđena je presuda doživotnog zatvora”, rekao je Agius.

Pomijeranje odluke

Pozvao je sve da pročitaju presudu i da vide odluku većine. Kako je rekao, sve je to već javno dostupno na internet stranici Mehanizma.

“Želim da se zahvalim sudijama u Vijeću kao i timu koji je naporno radio da se osigura rad. Žalbeni postupak je bio složen od samog početka i sve se ovo već vezalo za isključenje sudija, o čemu je trebalo donijeti odluku na samom početku. Tako da je to dovelo do pomijeranja odluke u predmetu Mladić koji je planiran za mart 2020. a zatim je nastupila pandemija Covid, što je dalje usporilo rad. Nakon toga smo imali smrt sudije iz Burkine Faso”, pojasnio je Agius.

Kazao je da je konačna presuda Mladiću snažna poruka za žrtve i preživjele.

Snažna poruka

“Gospodin Mladić jeste bio optužen 1995. pred tribunalom zahvaljući tužiocima Međunarodnog tribunala uz podršku međunarodone zajednice. Nakon 15 godina uspjeli su da ga liše slobode. Konačna presuda je zaista snažna poruka za žrtve i preživjele da počinioci takvih i teških zločina će ipak biti dovedeni pred lica pravde bez obzira na svoju poziciju”, istaknuo je Agius.

Poručio je da presuda ove vrste ne može vratiti voljene i liječiti rane, ali daje nadu da će žrtve i porodice pronaći neku utjehu na ovoj pravdi.

Agius kritikovao Srbiju

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma UN za krivične sudove Carmel Agius izjavio je večeras pred Vijećom sigurnosti Ujedinjenih nacija da Srbija ne sarađuje sa sudom u Haagu.

On je rekao da Srbija odbija da postupi po obavezujućem nalogu za izručenje bivših poslanika Srpske radikalne stranke, Petra Jojića i Vjerice Radete.

“Srbija nedjelovanjem ometa efikasno sprovođenje pravde pred Mehanizmom i prkosi međunarodnoj zajednici. Dovodeći u pitanje autoritet Vijeća sigurnosti UN-a”, kazao je Agius.

On je naveo da je prošlo više od šest godina otkako je Srbiji prvi put zatraženo da izda naloge za hapšenje Jojića i Radete.

“Ovo je treći put da Srbija odbija da sarađuje, uprkos brojnim mogućnostima da to učini”, naveo je Agius.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!