Sudija Matimba Nyambe: Ponovila bih suđenje Ratku Mladiću

Vijesti 08. jun 202118:32 > 20:01 26 komentara
Prisca Matimba Nyambe
Prisca Matimba Nyambe (Screenshot)

Sudija Prisca Matimba Nyambe, koja je imala suprotno mišljenje od ostalih članova Žalbenog vijeća Mehanizma za krivične sudove u Haagu koje je danas potvrdilo kaznu doživotnog zatvora Ratku Mladiću za ratne zločine i genocid u Srebrenici, navela je u izdvojenom mišljenju da bi ona naložila da se Mladiću ponovi suđenje pred drugim sudskim vijećem.

“Imajući u vidu prirodu i težinu pravnih grešaka uočenih u ovom predmetu, za razliku od drugih članova Žalbenog vijeća, ja bih naredila da se Mladiću ponovi suđenje pred drugim prvostepenim sudskim vijećem. Po svim tačkama optužnice. Izuzev optužbe 6 za uzimanje talaca u udruženom zločinačkom poduhvatu”, navela je ona u izdvojenom mišljenju napisanom na 60-ak strana.

Matimba Nyambe: Usvojila bih gotovo sve žalbe Mladića

Prisca Matimba Nyambe, koja je danas predsjedavala Žalbenim vijećem, kazala je da je Mladić u svojoj žalbi “zadovoljio visoke standarde i ukazao na glavne greške pretresnog vijeća”. Prema kojima bi ona “usvojila gotovo sve osnove njegove žalbe”.

Nyambe je ukazala da se zbog ograničenosti vremena, a i s obzirom da radi na daljinu, u svom izdvojenom mišljenju bavila samo “najgrubljim greškama pretresnog vijeća”.

Pored ostalog, ona je navela da se, suprotno stavovima većine članova Vijeća, ne slaže sa stavom da je među pojedincima u snagama Srba i rukovodstvom Republike Srpske postojao udruženi zločinački poduhvat prisilnog uklanjanja nesrpskog stanovništva, prenosi Tanjug.

Nyambe je dodala da ne smatra da je postojao zajednički cilj za takav zločinački poduhvat. Nego da je stanovništvo enklava “željelo da ode”. I da je, uz pomoć Armije RBiH i Ratnog predsjedništva Žepe, postiglo sporazum o evakuaciji ljudi iz razloga ratne nužde.

“Shodno tome, ne mogu da zaključim da je bilo kakvo prisilno premještanje doprinijelo zaključku o genocidu. ili udruživanju radi vršenja genocida. Kao što ne mogu da zaključim, na osnovu ukupnih dokaza iz spisa da su muslimanske civile u srebreničkoj i žepskoj enklavi progonile snage Srba s traženom posebnom namjerom“, napisala je Nyambe u izdvojenom mišljenju.

Sudija Nyambe rođena je 31. decembra 1951. godine u Zambiji. Za sudiju Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove izabrana je 2011. godine. dok je od 2006. i sudija Visokog suda Zambije.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je danas doživotnu kaznu za Ratka Mladića. Mladić je i u prvobitnoj presudi proglašen krivim po 10 od 11 tačaka optužnice, između ostalog za genocid u Srebrenici.

I u prvoj i u drugoj presudi Mladić je oslobođen optužnice za genocid u šest opština BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare