Suđenje Novaliću i dr: Pogledajte prepisku tzv. Gensek grupe

Vijesti 22. okt 202118:18 > 19:13 1 komentar
N1

"Morate brzo reagovati na 150.000 testova jer će ih neko drugi kupiti. Ja sam rekla da ih se rezervira za nas i sa Solakom. Nemamo vremena za gubljenje" - ovo je još jedna od poruka koju je danas prezentovao tužilac Mirza Hukeljić tokom direktnog ispitivanja svjedokinje Edite Kalajdžić, sekretarice Vlade FBiH, koja je rekla da se ove poruke ne sjeća.

“Mogu se sjetiti ogromnog pritiska javnosti da se nabave testovi jer se sumnjalo da imamo daleko veći broj zaraženih” ,odgovorila je Kalajdžić

Kao i prošlog puta i danas su se mnoga pitanja odnosila na nadležnosti i procedure. Svjedokinja Kalajdžić je istakla da Generalni sekretarijat nema nadležnosti da ulazi u meritume zaključaka Vlade.

Postojala je mogućnost da su neke službe radile online, tačnije da nije bilo fizički prisutnih članova u zgradi“, kazala je Kalajdžić, te dodala da je izmijenjen i Poslovnik Vlade FBIH o načinu održavanja sjednica putem dostupnih internet aplikacija, jer je to situacija zahtjevala.

“Sjednica Vlade se održava ukoliko ima kvoruma, dakle devet članova. Odluke donosi većina prisutnih, ali nikada se u praksi nije desilo da barem devet članova Vlade ne glasa.”, kazala je Kalajdžić.

U kontekstu procedura , Kalajdžić je u sudnici ustvrdila da svi opći akti moraju sadržavati mišljenja Federalnog ministarstva finansija, Federalnog ministarstva pravde i Ureda za zakonodavstvo.

(Ne)zakonita istraga

Tokom unakrsnog ispitivanja Vasvije Vidović, braniteljice optuženog, premijera Federacije, Fadila Novalića svjedokinja je bila ispitivana na okolnosti same istrage tužilaštva.

Nešto se dešavalo s telefonom, čuli smo i ranije u sudnici. Ako se telefon upotrebljava nakon što je oduzet , onda je to protuzakonito,lično sam se uvjerila da je sve moguće kao neko kome je hakovan telefon.“, konstatovala je advokatica Vidović

Tužilac Hukeljić je tom prilikom prigovorio da je pitanje braniteljice Vidović zlonamjerno.

“Telefon je privremeno oduzet, vještačenjem nad telefonom je utvrđeno njegovo zadnje korištenje i nakon toga je pohranjen” – kazao je Hukeljić

“Taj telefon je korišten nakon što mi je oduzet to odgovorno tvrdim. Prozivani su ljudi, neki od njih u tri, četiri noći. Meni je u kancelariju ušla pomoćnica pokazujući dok joj zvoni telefon na kome je taj broj. Također želim da istanem pred Sudom da sam početkom ove sedmice dobila poruku da će za mene nastupiti ogromni problemi.” , kazala je Kalajdžić.

“Kako ste ispitivani za vrijeme istrage, kažite nam” – upitala je advokatica Vidović.

Što se tiče Tužilaštva , bilo je povišenih tonova, lupanja vratima, lupanja rukom u stol. Bio je mjesec Ramazana, postila sam, pitala sam mogu li da iftar, na što je odgovor bio – ‘pa šta , postim i ja’. Tužilac Pašić je ušao rezigniran i rekao da je Hasan sve ispričao da i ja treba ispričati, ja sam rekla da ne znam i da nisam imala nikakve veze s nabavkom respiratora.“, kazala je Kalajdžić.

Sutkinja Begović je potom upitala svjedokinju Kalajdžić da li je u istrazi izjavila nešto što nije htjela, na što je Kalajdžić odgovorila da nije.

Može li se izmijeniti sadržaj e-portala?

U sudnici Kalajdžić je odgovarala i na brojna pitanja u vezi s načinom funkcionisanja Vladinog e-portala. Kako je istakla uspostavljen je od 2008.godine, na njemu se nalaze svi materijali potrebni za održavanje sjednica.

“Može ga promijeniti samo ovlašteni predlagač, uz popratni akt”, kazala je Kalajdžić.

Nakon toga u unakrsnom ispitivanju smo čuli tvrdnju braniteljice federalne ministrice finansija Jelke Milićević da su izmjene ipak moguće, što je Kalajdžić kategorično odbila.

“Ne znate to i ne dozvoljavam tu mogućnost”, istakla je Kalajdžić.

Braniteljica Nožica je istakla da to tvrdi na osnovu informacije od 06. 04. 2020. godine, da bi ista 30. 04.2020 godine bila izmijenjena u jednoj rečenici. Također je upitala svjedokinju Kalajdžić da li se može sjetiti 2014. godine , kada je zbog poplava također bilo proglašeno stanje prirodne nesreće, da li je došlo do promjene Kriznog štaba, na što je Kalajdžić odgovorila da nije bilo promjene.

I Novalić postavio pitanje

Tokom današnjeg ročišta optuženi premijer FBiH Fadil Novalić imao je pitanje prema svjedokinji Editi Kalajdžić na to kakav je odgovor Federalnog pravobranilaštva na pitanje Vlade Federacije da li je moguće raskinuti Ugovor o nabavci respiratora. Kalajdžić je istakla da je to već ranije ustvrdila kako je u odgovoru stajalo da jedino organ koji je zaključio ugovor može isti i raskinuti.

Nešto ranije, u sudnici je pitanja postavila i predsjedavajuća Sudskog vijeća Džemila Begović – zašto se uopšte tražio raskid Ugovora?

Kalajdžić je odgovorila da je razlog bio ogroman pritisak javnosti, na što je uslijedilo novo pitanje sutkinje – zašto bi Vlada nasjedala na taj pritisak, te zbog čega se odgovor tražio od Federalnog pravobranilaštva, a ne od lica koja su sklopila Ugovor?

Mirna Delalić, braniteljica optuženog Fikreta Hodžića pitala je da li je znala da je FH Srebrena malina obavijestila FUCZ o kašnjenju u isporuci, na što je Kalajdžić istakla da nije imala takva saznanja

“Svi komentari u viber grupi su bili na osnovu medijskih članaka, tada sam mislila da je istina ono što se piše, ali ispostavilo se da nije”, dodala je Kalajdžić.

“Dramatični zahtjevi direktora kliničkih centara”

Tokom direktnog ispitivanja tužioca Hukeljića nekoliko puta svjedokinju Kalajdžić pitao je da li je Vlada bila pod pritiskom medicinskih ustanova da riješi novonastale probleme?

“Uz pritisak javnosti to uključuje i pritisak medicinskih ustanova”, odgovorila je Kalajdžić.

Sjeća se da su diskutovali u pravcu nabavke respiratora i dramatičnih potreba i zahtjeva direktora kliničkih centara na sjednici od 16. 03.2020. godine kada je uvedeno stanje prirodne nesreće.

“Vlada ima obavezu da obezbijedi novac, a korištenje je na FUCZ-u” , navela je Kalajdžić , dodajući kako je FUCZ jedna od 64 ili 65 budžetskih korisnika, te je, kako smatra Kalajdžić, po Zakonu o javnim nabavkama mogla samostalno postupiti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare