Suđenje u predmetu “Respiratori”: Alagić kaže da su joj “tužitelji prijetili”

Vijesti 17. nov 202113:12 > 13:33 2 komentara
N1

Tokom četvrtog pojavljivanja svjedokinje Sanite Alagić, zamjenice direktora FUCZ, Tužiteljstvo je problematiziralo način izmjene ugovora između Srebrene maline i FUCZ, a u vezi sa promjenom vrste respiratora.

Naime, prvotni govor koji je potpisan je sadržavao respiratore tipa HCV003, da bi naknadno došlo do izmjene vrste respiratora u ACM812A.

Prema navodima svjedokinje, to je tretirano kao tehnička greška, te se nije pristupilo sklapanju novog ugovora niti aneksa, nego je izmijenjena samo prva stranica tog dokumenta, gdje je naznačen novi tip respiratora.

Tužitelj Mirza Hukeljić je podsjetio svjedokinju Alagić na iskaz dat tokom istrage, kada je svjedokinja kazala: “Sve mi je bilo simptomatično, od naziva firme (op. a. Srebrene maline) pa do tehničke greške.

Sanita Alagić je danas u sudnici tvrdila da ta izjava iz iskaza nije istinita, jer su te rečenice konstruirali tužitelji po svom nahođenju.

Također je kazala kako je iskaz dala pod pritiskom, da su joj tužitelji prijetili, izbacivali iz kancelarije, te da nije znala je li ispitivana u svojstvu svjedoka ili osumnjičene.

Tužitelj Hukeljić ju je pitao je li pročitala zapisnik nakon davanja iskaza i je li imala primjedbe da sadržaj zapisnika.

Svjedokinja je odgovorila da je pročitala prije potpisivanja, i da nije imala nikakve primjedbe.

Predsjedateljica sudbenog vijeća Džemila Begovića pitala je svjedokinju zna li ko je donio odluku da se prihvati baš ponuda Srebrene maline, na šta je Alagić odgovrila da ne zna.

Na pitanje člana vijeća, Brace Stupara, je li FUCZ obavijestila Ministarstvo zdravstva i Federalni zavod za javno zdravstvo o promjeni dijela ugovora u vezi sa vrstom nabavljenih respiratora, Alagić je odgovorila da nisu imali zakonsku obvezu tako postupiti.

Pojasnila je da na e-portalu javnih nabavki objavljeni samo prvotni ugovor (gdje su naznačeni respiratori HCV003) a da izmjene ugovora u smislu novog tipa respiratora ACM812A nisu objavljene na portalu.

Nastavak suđenja u predmetu Fadil Novalić i dr. zakazan je za petak, kada će ispitvanje svjedokinje Sanite Alagić nastaviti obrana Jelke Miličević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare