Suđenje u predmetu Respiratori: Odbrana najavljuje poziv za Sanju Lekić

Vijesti 14. jan 202218:27 > 19:24 0 komentara

Više vam je stalo šta će javnost misliti o ovome, ali Sud donosi odluku, poruke su pretresnog vijeća tokom ročišta Respiratori. Neuobičajeno za sudsku praksu, ali s namjernom potpunog razjašnjenja stvari, Sud je i nakon dodatnog ispitivanja Tužilaštva dozvolio i nova pitanja odbrane.

Unakrsno ispitivanje braniteljice premijera Federacije Vasvije Vidović bilo je fokusirano na razjašnjenje odnosa i položaja premijera Novalića u komunikaciji svjedoka i optuženog Hodžića

Svjedok Marić: On (Hodžić) je rekao da je bio upoznat da treba dozvola i na sve to je rekao da će to njegovi ljudi riješiti.
Braniteljica Vidović: Pri tome nije pomenuo ime premijera Novalića?

Svjedok Marić: Ne, u početku ne, ali kasnije da.

Braniteljica nije smatrala da je potrebno bilo šta razjasniti o prethodno iznesenim tvrdnjama o falsificiranju potpisa i pečata Premijera FBiH.

“Moja je kolegica demonstritala kako je nastao taj dokument i svako ko se iole razumije u kompjuterske dokumente i komunikacije mogao je zaključiti šta se dešavalo. Dokument svjedok šalje sam sebi, dio dokumenta i onda tekst. Vidjet ćemo, odlučit ćemo hoćemo li u vezi s tim izvesti vještačenje”, kazala je Vasvija Vidović, braniteljica premijera Novalića.

Tokom dodatnog ispitivanja tužioca Tužilaštva BiH Mirze Hukeljića pitanja su bila usmjerena na ispitivanje svjedoka tokom istrage i pisma namjere za kupovinu respiratora

Tužilac Hukeljić: : Da bi otklonili svaku sumnju u pogledu onoga o čemu ste prošli put bili pitani, ova dva pisma namjere koja sam vam sada pokazao da li ste vi učestvovali na bilo koji način potpisivanju ili ovjeravanju ovih pisama?

Svjedok Marić: Ne jedino sam proslijeđivao pisma.

Ponovo u sudnici spomenuto i ime Sanje Lekić koja je početkom sedmice uputila demantij na svjedočenje Marića tokom ispitivanja Tužilaštva, tvrdeći da je treba preispitati učešće i ponašanje postupajućih tužilaca i sudija, sumnjajući na protivzakonit uticaj na svjedoka.

“Ovakvo ponašanje Kristijana Marića, te Tužilaca i Sudija koji su mu dali status zaštićenog svjedoka, nezakonito je do krajnje granice racionalnog i poštenog odnosa, pogotovo sa razloga što je dokumentacija dostupna u predmetu, i što je jasno da Sanja Lekić i privredno društvo ‘BTL Medical Montenegro’ d.o.o. Podgorica, nemaju nikakvog učešća u konkretnom predmetu koji se vodi pred nadležnim sudom u Bosni i Hercegovini”, kazala je Lekić.

Posljednje dvije godine od mog života je napravljen pakao, rekao je u sudnici Fikret Hodžić drugooptuženi u predmetu Respiratori. Sud mu nije dozvolio da postavlja pitanja svjedoku pod imunitetom Kristijanu Mariću pa je najavio da će istog svjedoka pozvati kao svog, a njegova odbrana najavljuje i poziv za Sanju Lekić, koje, prema riječima odbrane, nema na revidiranom spisku svjedoka Tužilaštva.

“Ukoliko Tužilaštvo ne pozove Sanju Lekić, budite sigurni da će odbrana to uraditi jer njen iskaz sasvim sigurno ruši iskaz ovog svjedoka”, kazala je Mirna Avdibegović, braniteljica Fikreta Hodžića.

Suđenje se nastavlja 19. januara za kada Tužilaštvo BiH predviđa saslušanje dva svjedoka: Vesnu Kočević i Sašu Mrdovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!