Sudska policija nije pronašla optuženog Savčića, oglasilo se i Tužilaštvo BiH

Vijesti 10. aug 202115:20 > 15:21 0 komentara
N1

Milomiru Savčiću, kojem je početkom prošle godine potvrđena optužnica za učešće u genocidu, određen je pritvor zbog kršenja sudskih mjera zabrane. Međutim, nakon što mu je Sud Bosne i Hercegovine odredio pritvor, nekadašnji komandant 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS) kojem se sudi za pomaganje u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine, nije pronađen na kućnoj adresi.

 

Kako je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdio državni ministar pravde Josip Grubeša, pripadnici Sudske policije su u ponedjeljak dobili naredbu da Milomira Savčića odvedu u pritvorsku jedinicu, ali on nije pronađen na kućnoj adresi.

“Naredba Suda BiH za lišenje slobode Milomira Savčića stigla je sudskoj policiji oko 16:00. Sudska policija je na njegovoj adresi bila tek iza 21:00. Nisu ga našli, zvali su ga na telefon, ne javlja se. Zvali su advokata, ne zna gdje je. Probat će opet danas”, kazao je Grubeša za BIRN BiH.

Povodom cijelog slučaja oglasili su se iz Tužilaštva BiH. Kako navode, prilikom izjašnjenja opravdanosti mjera zabrane Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je dana 2. 8. 2021.godine podnijelo prijedlog Sudu Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora prema optuženom a zbog kršenja mjere zabrane komuniciranja sa printanim i elektronskim medijima koja mu je bila određena rješenjem Suda.

“Postupajući tužilac je, kako u prijedlogu tako i na ročištu koje je Sud održao dana 9. 8. 2021.godine u prisutnosti optuženog Savčić Milomira i njegovog branioca detaljno obrazložio razloge za određivanje pritvora. Nakon završenog ročišta Sud je upoznao prisutne stranke da će o odluci po prijedlogu biti naknadno obaviještene. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, kao stranka u postupku, se ne može smatrati odgovornim za to što Sud BiH nakon održanog ročišta nije izdao naredbu Sudskoj policiji za zadržavanje optuženog do donošenja odluke po prijedlogu te na takav način obezbjedio izvršenje rješenja o određivanju pritvora koje je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaprimilo istog dana u 15:30 časova”, naveli su.

Iako smo Sudu BiH poslali upit u vezi sa ovim slučajem, još uvijek nismo dobili odgovor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!