Šuga u kampu Lipa, iz Ministarstva zdravstva kažu: “Ništa novo”

Vijesti 16. feb 202119:26 0 komentara
N1

Improvizovano šatorsko naselje, improvizovano održavanje lične higijene, idealni su uslovi u kampu Lipa da se proširi scabies, u narodu poznatiji kao šuga. Iz Ministarstva zdravstva USK poručuju: Ništa novo, migranti u ovaj kanton dođu sa scabiesom.

Danas je počeo tretman scabiesa u improvizovanom šatorskom naselju Lipa, korisnici su dobili novu posteljinu i odjeću, izvršena je dezinfekcija šatora, a sam farmakološki tretman se vrši emulzijom benzil benzoata“, izjavila je Ervina Murić, ljekar Doma zdravlja Bihać.

Hiljade migranata u šatorima, na minusima kakvi su bilježeni ovih dana, za doktoricu Murić znači i pune ruke posla. Za migrante, prisustvo ljekara znači sigurnost.

Prije je bilo jako teško živjeti ovdje, sada je lakše živjeti ovdje. Dali su nam novu odjeću, odjela, hlače, sve“, kazao je migrant iz Nepala.

“Sada su uslovi u kampu dobri, ali za nekih mjesec dana ljudi će krenuti u game, pokušati do drugih zemalja. Sada je previše hladno”, rekao je Muhamed iz Pakistana.

Nakon što su se iz kampa Lipa povukle međunarodne organizacije, u pomoć je pritekao SOS Bihać. Uz pomoć partnera iz Njemačke, a u saradnji sa Domom zdravlja Bihać, čine sve kako bi migranti imali osnovnu zdravstvenu zaštitu.

Obezbijedili smo vozilo hitne pomoći kako bismo rasteretili Dom zdravlja grada Bihaća, . Sada 24 sata u kampu Lipa pružamo prvu medicinsku pomoć, obezbijedili smo lijekove i sve ostalo što je neophodno“, izjavio je Zlatan Kovačević, direktor organizacije SOS Bihać.

Upravo u ovaj kamp, krajem sedmice stiže evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson, saopštili su danas iz njenog kabineta. Povod njenog dolaska je upravljanje migracijama u BiH.

“Kao što se vjerovatno sjećate, prošlog decembra, u osvrtu na hitnu situaciju u kampu Lipa, EU je podržala uspostavljanje improvizovanog skloništa, kao i tople odjeće, deka, hrane, medicinske podrške. U BiH će se komesarka susresti sa lokalnim i regionalnim vlastima, kao i Ministarstva sigurnosti, IOM-a, te agencija i partnera UN-a”, naveo je Adalbert Jahnz, portparol komesarke za unutrašnje poslove EU.

Procjenjuje se da je u BiH oko osam hiljada migranata, od čega osmina boravi u kampu Lipa. Dramatične slike požara šatora na ovoj lokaciji, krajem decembra prošle godine obišle su svijet.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!