Šulić: Sankcije SAD-a su još jedan pritisak na ljude u RS

Vijesti 06. jun 202217:35 > 21:27 0 komentara

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o međunarodnoj sigurnosnoj situaciji i poziciji ovog bh. entiteta održava se u Banjaluci. Za N1 govorio je Denis Šulić, potpredsjednik NSRS.

Šulić je na početaku komentarisao nove sankcije koje je Ministarstvo finansija SAD-a uvelo Alenu Šeraniću, ministru zdravlja Republike Srpske (SNSD) i Marinku Čavaru, predsjedniku Federacije BiH (HDZ).

Zbog čega su SAD uvele sankcije Čavari i Šeraniću

“Vodio sam sjednicu NSRS i nisam se pobliže upoznao sa informacijom. Čuo sam. Nažalost, još jedan pritisak na ljude iz RS koji savjesno rade svoj posao. Ministar Šeranić je zaslužio sve pohvale u svom radu. U svom mandatu je veliki posao uradio u vrijeme pandemije. To su svi pohvalili. Imao je sjajnu komunikaciju sa javnošću, smirivao narod”, kaže Šulić.

Šeranić je sankcionisan, između ostalog, jer je radio na secesionizmu, ali i inicijative da se formira entitetska Agencija za lijekove RS.

“Borio se da građani imaju kiseonik. Isto tako, borio se da se ne desi slučaj da nema kiseonika u bolnicama. Agencija za lijekove BiH nije htjela akreditovati druge za nabavku lijekova, mi smo morali o tome razmišljati i napraviti našu agenciju. Meser, koji je jedini akreditovan za uvoz medicinskog kiseonika to nije mogao uraditi da dopremi kiseonik u bolnicu u Gradiški, i zato smo to morali uraditi”, kaže Šulić.

Skupština RS izglasala zaključke o prenosu nadležnosti sa BiH na entitet prije šest mjeseci. To je bio predviđeni period da se nadležnosti sa države prenesu na entitet. Šulić ističe da je sada drugačija politička situacija i da se zakoni pripremaju i da se rokovi mogu probijati.

“NSRS je dala Vladi rok da se napišu zakoni koji su pripremi kako bi mogli nastaviti odlučivati o usvajanju tih zakona. Naravno, nisu to rokovi koje se ne mogu probiti. Sada imamo drugačiju političku situaciju. Pozivamo ljude iz FBiH da razgovaramo o temama koji pogađaju sve građene.”

Istako je da će RS i dalje pratiti Srbiju u donošenju odluka kada je u pitanju vanjska politika. Na pitanje da je BiH uvela sankcije Ruskoj Federaciji i da je to potvrdila i zvanična Srbija, Šulić je kaza da nema niti jedne odluke da su uvedene sancije i da će to tako ostatit. Dodao je da je ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov to danas na sjednici NSRS istakao kako je BiH prijatelj Rusiji zbog toga što nije uvela sankcije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!