Suljagić: Dritan Abazović nije na listi govornika na komemoraciji u Srebrenici

Vijesti 06. jul 202120:12 0 komentara
Samir Jordamovic/Anadolija

Nakon što je iz kabineta Dritana Abazovića, potpredsjednika Vlade Crne Gore, potvrđeno da će osim dolaska u Potočare 11. jula biti i govornik na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici, oglasio se Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra u Srebrenici koji je kazao da se on ne nalazi na listi govornika.

Suljagić je za N1 pojasnio da je danas održana sjednica Organizacionog odbora na kojoj se, između ostalog, govorilo i o komemoraciji i protokolu.

“Organizacioni odbor je jedini nadležan da odlučuje ko će govoriti i utvrđuje konačan spisak govornika. Govorilo se o tome, razmatrali su se i pojedini govornici, a niko gospodina Abazovića nije ni spomenuo i to su činjenice i zapisnik sa ovog sastanka”, kazao je Suljagić.

POVEZANA VIJEST

Naveo je i to da se radi na utvrđivanju liste govornika o kojoj je, kako kaže, još rano govoriti.

“Ta lista je zaista u jednom vrlo ranom stadiju i nismo ni blizu toga da bude utvrđena tako da ne bismo žurili sa objavljivanjem imena”, poručio je Suljagić.

O dolasku Abazovića u Srebrenicu je govorio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je pozvao političke predstavnike Srba da s njim ne razgovaraju i ne susreću se prilikom posjeta. Ranije je Milorad Dodik optužio potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića da je prikriveni nacionalista. Također, predsjednika Skupštine CG Aleksu Bečića optužio je za “loš odnos prema Srbima”.

U nedjelju se u Memorijalnom centru Srebrenica Potočari obilježava 26. godišnjica genocida nad Bošnjacima koji su srpske snage počinile u julu 1995. godine.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari 11. jula ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci devetnaest žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana u Memorijalnom centru Potočari je Azmir Osmanović, koji je imao svega 16 godina kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Poljanci, a identificiran je u maju ove godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!