“Sumnjam na jednu osobu da stoji iza toga, riječ je o fantastično pametnoj ženi”

Vijesti 28. apr 202108:22 > 08:44 2 komentara
N1

Priznanje Kosova je stvar koja je za Srbiju neprihvatljiva u dokumentu koji je objavio list Koha Ditore, kaže predsjednik Srbije. Dodaje da će sve sagledati kako bi vidjeli šta se time poručuje Beogradu a šta Prištini. Analitičari podsjećaju na demantije koji su stigli od stranih diplomata ali ne isključuju mogućnost da je dokument "probni balon". Ko ga je i u koju svrhu napisao javnost ne zna, a predsjednik Srbije sumnja na jednu osobu, ali ne otkriva ko je u pitanju.

“Ubiše me s raznim non-paperima. U pola dva dođem u Beograd i dobijem novi non-pejper, pa mi to pritisak uništi, inače ovo drugo je sve u redu“, kazao je predsdnik Srbije Aleksandar Vučić na vakcinaciji u selu Pukovac.

Ovaj dokument ga više brine nego onaj koji je onomad pripisan Janezu Janši. Mnoge stvari bi se, kaže, Srbima dopale. Ali nešto sreću kvari.

“A onda jedna ključna stvar, a to je priznanje nezavisnog Kosova, koja je užasna za Srbe. Tako da – evo vam Srbi 90 posto stvari ili 80 posto stvari koje su manje važne a najvažniju stvar – vi morate da isporučite nama“, rekao je Vučić.

Saznali smo i da je to pisao neko mnogo pametniji i lukaviji od predsjednika.

“Sumnjam na jednu osobu da stoji iza toga, riječ je o fantastično pametnoj ženi”, izjavio je Vučić.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju ne zna da li je dokument dobar ili loš jer ga nije video. Dobrim bi nazvao svaki dogovor koji je prihvatljiv za obje strane.

„Ako to nije prihvaćeno samo od strane nekoliko ljudi u ta dva grada već da ima širu podršku javnosti, u parlamentima, podršku ljudi“, rekao je Vladimir Bilčik, Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Objavljivanje „non-papera“ urednica portala KoSSev vidi u kontekstu predstojećih pregovora. Podsjeća da se već mjesecima razgovara na tehničkom nivou: o tablicama, energetici, nestalima.

„Mi imamo cijeli jedan korpus tih tehničkih dogovora koji prolaze ispod radara i na osnovu kojih može da se zaključi da dvije delegacije ipak na neki način ne gube vrijeme. Odnosno eksperti na tehničkom nivou u Briselu i da se nešto u tom smislu dešava“, ocijenila je Tatjana Lazarević.

Non-paperi iskaču kao kokice, obesmišljavaju taj koncept i pokazuju ćorsokak u kojem smo, kaže Dušan Milenković. Ipak dodaje da je za Srbiju sporna tačka jedan koja podrazumeva priznanje.

„Ne vjerujem da bi današnja vlast u Beogradu to potpisala. Što se tiče kosovske strane mislim da bi oni imali više primjedbi na takav sadržaj. Taj sadržaj govori neke stvari kojima se oni opiru već neko vrijeme“, kazao je Dušan Milenković iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative.

Iz Prištine kažu nisu obaviješteni da je nova runda dijaloga 11. maja kako su najavili Brisel i Beograd. Ima još dve nedjelje vremena da dobiju pozivnicu ali i da iskoči još koji non paper.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare